1 милион души заплашени от глад заради ебола

16878
1 милион души заплашени от глад заради ебола
Снимка: Gettyimages

Разпространението на ебола може да обрече на глад повече от 1 милион души. Става дума за население на най-засегнатите от вируса държави в Западна Африка, където сериозно бяха нарушени прибирането на реколтата и снабдителните мрежи. Това съобщиха в комюнике хранителните агенции на ООН.

Епидемията с хеморагична треска отне живота на 6900 души в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, където продоволствената несигурност вече стана хронична, подчертават в доклада Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Световната хранителна програма (ПАМ).

Карантинните мерки, затрудняването на движението, изгубената реколта в най-засегнатите райони и затварянето на големи пазари нарушават сериозно снабдяването с храна на населението в трите държави, обясняват двете международни организации, които публикуват резултата от разследването си на място.

"През декември половин милион души са в положение на тежка продоволствена несигурност в трите най-засегнати страни от Западна Африка", пишат ФАО и ПАМ. Те предупреждават, че техният брой "може да надхвърли един милион до март 2015 г., ако няма чувствително подобряване на достъпа до храна".

"Загубата на производителност и приходи на домакинствата заради смъртни случаи и появата на заболявания, свързани с вируса, както и мерките за изолиране задълбочават забавянето на икономическото развитие в трите страни. Опасявайки се от заразата, много хора вече не могат да отидат до работното си място", пишат двете организации.

В момент, когато трите държави се нуждаят от по-голям внос на зърнени храни, голяма част от приходите им, идващи от износа на кафе, какао, минерали, са спрени заради епидемията. ФАО и ПАМ призовават за спешна хранителна помощ, най-вече за поставените под карантина общности, както и за "спешни действия за възстановяване на земеделските системи в трите страни" чрез осигуряване за най-пострадалите хора на семена и технологии за преодоляване на недостига на работна ръка.

Те препоръчват също подкрепа "с пари в брой или под формата на бонове на засегнатите хора, за да могат да купуват храна като компенсация за изгубените приходи и за стимулиране на местните пазари".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com