170 души са задържани като заложници в Мали

6067
170 души са задържани като заложници в Мали
Снимка: Getty Images

В хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако са задържани 170 заложници, съобщи Le Parisien.

Според информацията двама души държат за заложници 140 гости и 30 служители на хотела, се казва в съобщение на The Rezidor hotel group, които управляват Radisson Blu, предаде Reuters.

Силите за сигурност на Мали евакуираха дузина заложници от хотела, предаде AFP.

Спасени са близо 70 заложници, попаднали в плен на "Ислямска държава"

Американо-иракски сили за сигурност спасиха близо 70 заложници, държани от „Ислямска държава“ в Ирак, след като са получили...

По информация на френските медии нападателите са джихадисти. Агенция Reuters съобщава, че нападател е крещял ислямистки възгласи.

Огън от автоматични оръжия се е чул в околността на хотела. Около сградата има полицейски кордон. "Всичко се случва на седмия етаж. Джихадистите стрелят в коридора,” заяви източник от органите на реда пред AFP.

Служител в хотела, който се представил като Тамба Дияра, съобщи по телефона, че нападателите са използвали гранати по време на атаката, предаде AFP. Той каза, че няма информация за броя на нападателите или жертви.

Поне двама частни охранители са ранени в хода на въоръженото нападение, информира Reuters. Нападателите са влезли в хотела около 7.00 ч. местно време.

Сред заложниците има китайци - най-малко седем, съобщава агенция China Xinhua. Китайски гост на хотела е съобщил на агенцията чрез мобилното приложение Wechat, че е сред няколкото китайски гости вътре. За момента агенцията няма информация за жертви. Шест служители на компания Turkish Airlines се намират в хотела в Мали, съобщава РИА Новости.

Според BBC хотелът е популярен с това, че се ползва главно от чужди граждани, които работят в Мали.

Йеменските бунтовници освободиха шестима заложници

Шиитските бунтовници в Йемен, хути, освободиха шестима чуждестранни заложници, които са излетели към съседен Оман, който участваше в пр...

Le Parisien съобщава още, че в понеделник е бил засечен разговор на мъж, който е призовал за борба срещу Франция.

Американското посолство в Мали помоли гражданите да потърсят убежище на фона на новината за стрелец в хотела, увеличавайки страховете от атаки на екстремисти.

Мали е седмата по големина държава в Африка. Тя е била бивша френска колония. Официалният език в Мали там е френски. Заложническата ситуация в Бамако се случва седмица след координираните атаки в Париж, при които загинаха 129 души. За нападенията отговорност пое терористичната групировка "Ислямска държава".

*Информацията е допълнена в 12:38 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com