365 дни по-късно: Нигерийските ученички още са в ръцете на "Боко Харам"

6115
365 дни по-късно: Нигерийските ученички още са в ръцете на "Боко Харам"
Снимка: Getty Images

Днес се навършва година, откакто над 200 нигерийски ученички на възраст между 12 и 18 години бяха отвлечени от жестоката ислямистка групировка „Боко Харам“. Малка част от тях бяха освободени, но повечето продължават да са в плен на терористите.

Церемонии по повода ще се проведат в няколко града по света. В столицата на Нигерия Абуджа ще има шествие, в което ще участват 219 момичета – толкова, колкото бяха отвлечени.

Още 68 души паднаха жертви на "Боко Харам"

Джихадистката групировка "Боко Харам" продължава да вилнее безнаказано из Нигерия и някои от съседните страни. Нейни бойци убиха 68 чов...

Ужасът се разигра преди 365 дни в Чибук в североизточната част на страната. Той предизвика възмущение по целия свят и „роди“ кампанията BringBackOurGirls („Върнете момичетата ни“), която бе подкрепена и от редица известни личности, сред които първата дама на САЩ Мишел Обама, носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай, актрисата Ема Уотсън. До спасяване на девойките обаче така и не се стигна. С времето за случая се говореше все по-малко, а роднините на момичетата обвиха властите, че са се отказали от търсенето.

Във видео обръщения бойци на „Боко Харам“ казаха, че момичетата са приели исляма (вероятно насилствено, тъй като повечето от тях бяха от християнски семейства – бел ред.) и са били омъжени за членове на групировката. Смята се, че някои от тях са карани да участват във военни акции. „Боко Харам“ неведнъж са използвали момичета за самоубийствени атентати.

Бившият президент на Нигерия Гудлък Джонсън бе обект на силна критика заради бездействието си по случай. Макар да твърдеше, че мерки срещу групировката се взимат, тя продължава да върлува из страната и да убива невинни. Властите бяха критикувани и заради липсата на информация за прогреса на разследването.

Спечелилият неотдавнашните избори наследник на Джонсън - Мухамаду Бухари, обеща да „смаже“ групировката и че „правителството ще направи всичко възможно да върне момичетата“. Все пак добави и: „Колкото и да ми се иска, не мога да обещая, че ще ги намерим“.

Над 2000 жени за година отвлекли от "Боко харам"

Ислямистката групировка "Боко харам" е отвлякла най-малко 2000 момичета и жени от началото на миналата година до сега, показва доклад...

По-рано днес „Амнести Интернешънъл“ съобщи, че за година терористите са отвлекли 2000 момичета, които ползват за готвачки и секс робини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com