4 години след революцията Египет потушава демонстрациите в кръв

34288
4 години след революцията Египет потушава демонстрациите в кръв
Снимка: Getty Images / Guliver

Докато в неделя, 25 януари, Египет отбелязваше четири години от революцията, която изгони президента Хосни Мубарак от власт, около 20 души бяха убити при сблъсъци с полицията. 18 демонстранти загинаха в столицата Кайро, а един в Александрия по време на събиранията, които полицията отказа да допусне. Един полицай също загина, а 11 други бяха ранени. Общо 150 души са били арестувани.

Драконовите мерки за сигурност в Кайро и други египетски градове не разубедиха демонстрантите, предимно поддръжници на движението „Мюсюлмански братя“ и на бившия президент Мохамед Мурси, да излязат по улиците. Площад „Тахрир“, където египетската революция набра сила, беше затворен за движението, а останалата част от столицата беше поставена под засиления надзор на блиндираните автомобили. Полицията стреляше със сачми и сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, които се опитваха да достигнат до площада.

На 25 януари 2011 година бе положено началото на 18-дневни мащабни демонстрации, които принудиха президента Мубарак да подаде оставка на 11 февруари. Още в събота в Кайро между полицията и демонстрантите на ляво движение възникнаха сблъсъци. Жена на 34 години беше убита при стрелба със сачми. Според демонстрантите жената е била ранена от силите на реда, които да разпръсвали събирането. Вътрешното министерство отхвърли тази версия, а премиерът Ибрахим Махлаб уточни, че е започнато разследване и този, „който е направил грешка, ще бъде наказан“.

Събирането в събота вечерта в центъра на Кайро беше организирано от партията Народен социалистически алианс. Партията посочи, че „със символичната демонстрация ще отбележи годишнината от революцията от 25 януари“. Според член на формацията лидерът й и още петима членове са били арестувани. В неделя пък властите са попречили на светските активисти да проведат демонстрация.

Над 1400 жертви от юли 2013 година

Като заявиха, че действат в отговор на това потисничество, джихадистките групи умножиха атаките си срещу силите на реда в цялата страна. В понеделник сутринта двама полицаи бяха ранени при взрив в източната част на Кайро. В петък пък четирима полицаи и един цивилен пострадаха при експлозия на малка бомба в същия квартал. Отговорността за тази атака беше поета от джихадистката група „Айнад Миср“.

Светските млади активисти с леви възгледи бяха острието на народния бунт през 2011 година, който изгони Хосни Мубарак от властта, и на свалянето на президента ислямист Мохамед Мурси през юли 2013 година. Оттогава президентът Абдел Фатах ас Сиси е обвиняван в жестока репресия срещу всяка опозиция, била тя ислямистка или светска.

От отстраняването на Мурси от президентския пост войниците и полицаите са убили над 1400 демонстранти ислямисти, а над 15 хиляди души са били арестувани. Десетки светски и леви активисти също бяха поставени в ареста за нарушаване на спорния закон, ограничаващ правото на демонстрации.

Le Monde

Египетската полиция уби протестиращ

Един протестиращ е загинал при сблъсъци с полицията във втория по големина град в Египет - Александрия, предаде AFP. По данни на орган...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com