50 кенийски войници са убити при нападение на военна база в Сомалия

4262
50 кенийски войници са убити при нападение на военна база в Сомалия

50 кенийски войници са убити при нападение във военна база в Сомалия, съобщава агенция Синхуа, цитирана от ТАСС. Малко по-рано бе съобщено, че терористи на ислямистката групировка "Ал Шабаб" рано сутринта са нападнали базата на миротворците на Африканския съюз в Кио Кадо, на 550 км от сомалийската столица Могадишу.

Reuters уточни, че във вратата на базата се врязала кола бомба, след което ислямистите нахлули на територията на комплекса. Според военни престрелката с екстремистите продължава.

Кения си отмъщава за Гариса, бомбардира бази на „Ал-Шабаб“

Кенийски военни самолети са бомбардирали бази на ислямистката групировка „Ал-Шабаб“ в Сомалия. Това е съобщил говорител на ...

"Ал Шабаб" ("Муджахидинско младежко движение") е радикална ислямистка групировка, образувана през 2004 година на територията на Сомалия. От 2008 година нейни хора извършват периодични терористични атаки със самоубийствени атентати и коли бомби.

Терористичната организация се финансира от "Ал Кайда", дарения на сомалийски бизнесмени и данъци, които местното население плаща на контролираните от групировката територии.

"Ал Шабаб" е организатор на редица терористични актове на територията на страни, оказващи подкрепа на сомалийското правителство в борбата срещу ислямистите. На 2 април 2015 година терористи се взривиха в университета на град Гариса, в Северна Кения, и взеха студенти за заложници. В резултат на нападението бяха убити 148 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com