80 заложници са освободени от хотела в столицата на Мали (ВИДЕО)*

8949
80 заложници са освободени от хотела в столицата на Мали (ВИДЕО)*

Общо 80 от 170-те души от заложническата криза в луксозния хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако са освободени. Това съобщава националната телевизия на страната, цитирана от RT.

Малийските спецчасти вече са щурмували хотела, съобщава Reuters. Вече има информация и че 50 елитни командоси от френското подразделение за борба с тероризма GIGN са отпътували от Париж за Бамако. Военни от мисията на ООН в Мали са указали подкрепа на малийските власти в осигуряването на сигурна зона около хотела.

Без опасност за българските медици в Мали на фона на заложническата криза

Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Това...

Въпреки новините за 80 освободени заложници от групата Rezidor hotel group, която управлява Radisson Blu, съобщават, че все още 138 души са в сградата. От тях 125 са гости на хотела и 13 служители.

Днес в хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако въоръжени мъже задържаха 170 души като заложници - 140 гости и 30 служители на хотела. Според BBC статистиката за националността на заложниците е следна – 20 индийци, които са освободени, 10 китайци, седем алжирци, шестима от които дипломати, шестима служители на Turkish airline, двама мароканци и двама руснаци. Има неизвестен брой френски граждани, 12 от които са служители на Air France. Air France информира, че 12 от служителите на авиокомпанията са напуснали хотела. Най-вероятно в хотела има и американски граждани, като пред AFP се съобщава за шестима освободени американци.

Двама от освободените са германци, съобщава Sueddeutsche Zeiting, цитирайки външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Все още не е ясно дали е имало други германци в хотела, пише вестникът.

Около 20 заложници са изведени от хотела, заяви по-рано командирът на малийската армия, предаде AP. Сред евакуираните от сградата има трима служители на ООН, съобщи по-рано CNN, цитирайки свой източник.

Петима служители на Turkish Airlines успешно са успели да напуснат хотела, съобщава Guardian. На този етап не се знае дали са били освободени от нападателите или са били спасени от силите за сигурност.

Видео, показващо извеждането на заложниците

170 души са задържани като заложници в Мали

В хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако са задържани 170 заложници, съобщи Le Parisien. Според информацията двама души държат ...

Най-малко трима заложници са убити в щурмувания от въоръжени нападатели луксозен хотел, съобщава Le Parisien, позовавайки се на министерството по сигурност на Мали. Според местни медии става въпрос за двама малийци и един французин.

Сред заложниците има най-малко седем китайци, съобщава агенция China Xinhua.

В Radisson Blu са били настанени китайци, индийци, французи и гвинейци, съобщава BBC.

 

Местното радио Mikado FM публикува снимка с освободени заложници.

Джихадисти нападнаха хотел "Радисън" в Мали

Стрелба се чу в хотел "Радисън" в столицата на Мали Бамако, съобщи АФП. По информация на френската агенция нападателите са джихадисти....

По информация на френските медии нападателите са джихадисти. Reuters съобщава, че нападател е крещял на арабски "Аллах Акбар" ("Бог е велик"). По-късно агенцията посочи, че едно от условията на ислямистите, за да освободят някого, било човекът да може да рецитира части от Корана.

Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Това съобщиха от Министерството на отбраната във връзка с терористичния акт днес в столицата на Мали – Бамако. Екипът е в състав от четима специалисти и в момента се намира в базата на мисията. Предприети са мерки за тяхната безопасност. От Министерството на външните работи не са съобщили за българи в хотела.

Общо 50 военни на ООН са загинали в Мали от както има мисия на ОНН в страната, съобщава BBC.

Мали е седмата по големина държава в Африка. Тя е била бивша френска колония. Официалният език в Мали там е френски. Заложническата ситуация в Бамако се случва седмица след координираните атаки в Париж, при които загинаха 129 души. За нападенията отговорност пое терористичната групировка "Ислямска държава". 

*Информацията е обновена към 17:09

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com