Боко Харам завзе град и военна база в Нигерия

44474
Боко Харам завзе град и военна база в Нигерия

Радикалната нигерийска ислямистка групировка Боко Харам превзе град Бага в североизточна Нигерия, на брега на езерото Чад, и установи контрол над намиращата се там военна база, съобщават осведомителни агенции.

Според информациите настъплението на ислямистите към Бага коствало живота на много местни жители. В града пламнали пожари. Хората се спасявали с лодки в съседен Чад.

"Боко Харам" са отвлекли 40 момчета от село Малари?

Терористичната организация „Боко Харам” е заподозряна в отвличането на 40 младежи в отдалечено село Малари в североизточния...

Превзетата военна база се използвала от международни сили, изпратени в Нигерия, за да дадат отпор на екстремистите. След нападението военнослужещите изоставили базата.

Бага бе един от последните градове в района все още под контрола на нигерийските правителствени сили.

Боко Харам се стреми да създаде ислямски халифат и да въведе нормите на ислямското право (шариата). Вече няколко години екстремистите фактически водят война срещу властта, като избират за атаките си обекти, свързани с армията и полицията, и нападат водачи на религиозни общности и мирни граждани.

В резултат на терора на Боко Харам за изминалите пет години в Нигерия са загинали над 13 000 души и милион и половина са били принудени да напуснат домовете си, превръщайки се в бежанци. Само през изминалата година Боко Харам отвлече стотици хора в това число деца и младежи. В плен на ислямистите попаднаха през април 2014 над 200 ученички, похитени от лицея в град Чибок.

"Боко Харам" удариха селище в Североизточна Нигерия

Бойци от ислямистката групировка "Боко Харам" са убили 32 души и са отвлекли множество други след нападение на село Гумсури в североизт...

Напоследък групировката разшири действията си и към съседните държави Камерун и Чад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com