България ще се включи в операцията на ЕС в ЦАР

74253
България ще се включи в операцията на ЕС в ЦАР
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството прие решение за участие на България във военната операция на ЕС в Централноафриканската република с един военнослужещ и един граждански специалист в състава на оперативния щаб, разположен в гр. Лариса, Гърция, предаде БГНЕС.

Решението ще позволи активно включване на страната ни в усилията на ЕС за разрешаване на кризата в ЦАР и ще потвърди ангажираността на България към Общата политика за сигурност и отбрана.

В началото на месеца Съветът на Европейския съюз обяви, че ще проведе незабавна военна операция в Централноафриканската република (ЦАР), за да помогне да се „постигне безопасна и сигурна среда" на фона на ескалиралата криза, отбелязва се в решение на съвета, предаде RT.

Румъния няма да изпрати войски в ЦАР заради Украйна

Румъния отказа да изпрати военен контингент от хиляда души за участие в мисията на Европейския съюз в Африка, заради ескалацията на н...

Силите на ЕС ще включват 1000 войници и ще се водят от френския генерал-майор Филип Понтие. Те ще предоставят „временна подкрепа за постигане на безопасна и сигурна среда в района с перспектива предаване операцията на мироопазващи сили на НАТО или на африканските партньори".

Щабът и войниците ще бъдат разположени в столицата на страната Банги. Оперативният център ще бъде разположен в Лариса, Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com