Джихадисти са похитили гражданин на Румъния

11477
Джихадисти са похитили гражданин на Румъния

Северноафриканската джихадистка групировка "Ал Мурабитун" разпространи аудиосъобщение, в което се казва, че държи в плен румънски гражданин.

Румънецът, работил като охранител в мина, е бил отвлечен в Буркина Фасо миналия месец. Представителят на джихадистите Аднан Абу Уалид Сахрауи подчертава в аудиосъобщението, че "румънското правителство трябва сериозно да внимава при преговорите, ако иска да освободи заложника".

Британка е основна фигура в "Ал Шабаб"

"Бялата вдовица", както стана известна преди известно време британката Саманта Лютуейт, е отговорна за убийствата на 400 души, след к...

Румънецът, чието има не се съобщава, бе похитен на 4 април при нападение на манганова мина в Тимбао, намираща се на 350 км североизточно от столицата на Буркина Фасо Уагадугу. Атаката бе осъществена от 5-има въоръжени мъже, които после избягаха в посока към границата с Мали.

Аудиосъобщението на джихадистите приключва с обет за вярност към екстремистката групировка "Ислямска държава", обявила халифат на завладените от нея обширни територии в Ирак и Сирия.

"Ал Мурабитун" е сформирана през 2013 г. в резултат на сливане на няколко по-малки групировки. Лидер на "Ал Мурабитун" е едноокият Белмохтар, бивш лидер на "Ал Кайда" в Ислямски Магреб. Издирван е от спецслужбите на няколко страни, според които Белмохтар понастоящем се намира в Южна Либия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com