Думите на Нелсън Мандела отекват във времето

131853
Думите на Нелсън Мандела отекват във времето
Снимка: Getty Images/Guliver

Нелсън Мандела съблазняваше зрителите с остроумието си и често ги караше да се замислят със своите наблюдения. Франс прес публикува някои от неговите най-запомнящи се цитати.

"Никаква сила на земята не може да спре потиснатите хора, решени да спечелят свободата си" - юни 1961 г.

"Борил съм се срещу бялата доминация, борил съм се срещу черната доминация. Пазил съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички хора живеят заедно в хармония и с равни възможности. Надявам се този идеал да се запази във времето и да бъде постигнат. Но ако е необходимо, това е идеал, за който съм готов да умра" - по време на процеса за държавна измяна "Ривония" от април 1964 г., когато е заплашен от смъртна присъда.

"Стоя тук пред вас не като пророк, а като скромен слуга на вас, на народа" - при излизането му от затвора през февруари 1990 г.

"Никога, никога, никога тази красива страна не трябва да преживява отново потискането на едни хора от други и да изпитва унижението да бъде черната овца на света. Нека свободата се възцари" - при встъпването си в длъжност като президент през май 1994 г.

"Наградата е почит към всички южноафриканци и особено за тези, които водиха тази борба. Приемам я от тяхно име" - при получаването на Нобеловата награда за мир през декември 1994 г.

"Късно в живота цъфтя като цвете заради любовта и подкрепата, която тя ми даде" - на сватбата си с Граса Мишел през юли 1998 г. на 80-годишна възраст.

"Оттеглям се с ясно съзнание, чувствайки, че съм изпълнил скромно задължението си към народа и страната ми" - при оттеглянето си като президент през май 1999 г.

"Най-сетне имаме правото да се напием..., следващия пит ще победим" - след като Германия побеждава Южна Африка и я лишава от правото да участва на Световното първенство през 2006 г. през юли 2000 г.

"Моите ръководители винаги казват, че съм имал 27 години в затвора да безделнича. Сега е време да наваксам" - за живота си в пенсия през ноември 2000 г.

"Един проблем, който дълбоко ме тревожеше в затвора, беше фалшивият имидж, който без да искам създадох за външния свят, да ме смятат за светец" - в последната си книга от 2010 г. "Разговори със себе си".

"Смъртната заплаха не ме е карала да играя ролята на мъченик. Бях готов за това, ако се наложеше. Но винаги се проявяваше силното желание за живот" - за риска от екзекуция в "Разговори със себе си".

"Ние искаме нерасово общество...Борим се за общество, в което хората ще престанат да мислят в цветове...Важна е не расата, важни са идеите" - пасаж от книгата "Разговори със себе си".

"Осъждам това, че една власт с президент, който няма проницателност, който не може да мисли логично, сега иска да въвлече света в холокост" - за тогавашния американски президент Джордж Буш в подготовката за войната в Ирак през януари 2003 г.

"Трябва да се вдъхновяваме от собствените си преживявания и действия. В един циничен свят започнахме да се вдъхновяваме от мнозина" - последното му обръщение към парламента през май 2004 г.

"Потвърждавам, че сме готови, способни, желаещи, можещи и ентусиазирани да приемем Световната купа" - по време на успешната кандидатура на Южна Африка за домакин на Световната купа по футбол през май 2004 г.

"СПИН-ът е голям проблем, който трябва да бъде решен от целия свят. За справянето с него се изискват ресурси далеч отвън капацитета на един континент. Нито една страна няма капацитетът да се справи сама с него" - в книгата си "Разговори със себе си".

"Африканският национален конгрес има историческата отговорност да ръководи нашата страна и да помага за изграждането на обединено нерасово общество" - към привържениците на Африканския национален конгрес в записано предварително послание преди изборите през април 2009 г.

Светът е в траур заради смъртта на Нелсън Мандела

Паметта на Нелсън Мандела бе почетена както от обикновени хора, така и от редица световни лидери, предаде БГНЕС. Съветът за сигурност ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка