ЕС ще отдели над 750 млн. евро, за да помогне на Африка

52959
ЕС ще отдели над 750 млн. евро, за да помогне на Африка
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз ще отдели над 750 милиона евро в помощ на сигурността в африкански страни, съобщи днес председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"В следващите три години ще отделим 750 милиона долара за поддържане на мира в Африка", заяви Ван Ромпой в Брюксел след Четвъртата среща на върха ЕС-Африка.

Оланд и Меркел искат сближаване на ЕС и Африка

Френският президент Франсоа Оланд обяви план с Германия за "съюз" между Европа и Африка "около три предизвикателства" - сигурността, ...

По думите му ЕС ще окаже подкрепа на африкански страни в уреждането на кризи чрез подготовка на кадри за силите за сигурност и доставка на подходящо оборудване. В момента съюзът осъществява седем военни мисии на територията на страни в Африка, а до 2016 г. над 17 000 африкански военни ще бъдат обучени от европейски военни инструктори.

Европейските и африканските лидери обещаха днес да си сътрудничат в борбата с трафика на хора и нелегалната миграция, подобрявайки икономическите и социалните условия в Африка, както и тези в сферата на сигурността, за да убедят по този начин младите африканци, че имат по-добро бъдеще у дома, предаде ДПА.

В края на двудневната среща 59 правителствени и държавни ръководители от двата бряга на Средиземно море изтъкнаха "драматичните последствия" от нелегалната миграция и обещаха в заключителната си декларация да се заемат с "първопричините" за нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com