Ебола може да се превърне в световна заплаха?

78580
Ебола може да се превърне в световна заплаха?
Снимка: Getty Images

Учените не изключват възможността локалното разпространение на ебола да прерасне в световна епидемия. Неотдавна в болница в Хонконг под карантина е била поставена жена, с характерни симптоми на болестта, която се е върнала от Африка, пише Daily Mail. В момента ѝ се правят допълнителни тестове, за да се уточни диагнозата.

Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че вирусът ебола, който върлува в Западна Африка, представлява заплаха за родината му.

Корпусът на мира изтегля доброволците си от Западна Африка заради еболата

Американският корпус на мира съобщи, че изтегля временно своите 340 доброволци от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея заради разпространениет...

"Досега нито един британец  в чужбина не е заразен с вируса ебола и сме сигурни, че няма случаи на подобно заразяване във Великобритания - отбеляза Хамънд. - Вирусът Ебола все пак е заплаха, която търси своя отговор. Ще проучим мерките, които трябва да се вземат във Великобритания и в дипломатическите нипредставителства в чужбина, за да се справим с тази заплаха."

"Вирусът ебола представлява заплаха, тъй като днешният свят е взаимосвързан - поясни научният съветник в британското правителство Марк Уолпорт пред "Дейли телеграф". - Инфекциозните болести са голямо предизвикателство за целия свят.Трябва да мислим за исковете и как да се справим с тях по подходящ начин."

Британските авиокомпании проверяват всеки един от пътниците. Причина за строгите мерки е смъртта на мъж в Нигерия, който е бил на борда на международен полет от Либерия. Починалият е американски лекар.  

В момента здравните власти в Нигерия се опитват да проследят състоянието на повече от 30 хил. души, които са  били контактни с него.
Основният проблем с вируса е, че той може да се развива без симптоми в продължение на три седмици. Смъртността е 90%.

Великобритания смята епидемията от ебола за заплаха

Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че вирусът Ебола, който върлува в Западна Африка, представлява заплаха за родината му, ...

Често инфекцията се предава от животни, напр. прилепи или маймуни. Симптомите са – треска, кръвотечения и засяга нервната система.
Лекарства и ваксина срещу ебола – не същестуват .

По думите на специалистите, това е най-тежката епидемия на болестта от 1976 година насам, когато починали 280 души.

Началото на последната епидемия започна през февруари в Гвинея, след което се разпространи в Либерия и Сиера Леоне. Либерия затвори границата си, а по границата и летищата в Нигерия е въведено извънредно положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com