Ебола ще струва 32 млрд. долара до края на 2015 г.

22063
Ебола ще струва 32 млрд. долара до края на 2015 г.
Снимка: Gettyimages

Цената на епидемията от ебола в Западна Африка може да надхвърли 32 милиарда долара до края на 2015 г., ако епидемията се разпространи извън трите засегнати в момента страни, съобщи Световната банка (СБ).

"Ако епидемията засегне голям брой хора в съседните страни, някои от които имат големи икономики, регионалните финансови последици за две години могат да достигнат 32,6 милиарда долара до края на 2015 г.", се казва в доклада на институцията. За момента епидемията е причинила смъртта на 3500 души в Западна Африка, главно в огнищата на епидемията (Либерия, Гвинея и Сиера Леоне).

Кучетата пренасят ебола?

Кучето Ескалибур може да стане жертва на смъртоносния вирус ебола, след като здравните власти в Мадрид са получили съдебна заповед да е...

Икономическите последици в тези три страни вече са дълбоки, но може да станат "катастрофални" в случай, че епидемията с ебола не бъде овладяна напълно, подчертава Световната банка. Но последиците ще могат да бъдат ограничени, ако "незабавни" действия на международната общност успеят да спрат епидемията и да смекчат "фактора страх", който кара съседните страни да затварят границите си или да спират търговския си обмен, което задълбочава икономическите последици от вируса, подчертават авторите на доклада.

Според СБ ефективността на борбата с епидемията в Сенегал и Нигерия показва, че подобна цел е постижима, ако здравната система вече има известен капацитет и ако политическият отговор е "определен". "Международната общност трябва да намери средства за заобикаляне на логистичните препятствия и да изпрати повече лекари и медицински персонал, повече болнични легла и повече здравна помощ и подкрепа за развитие за спиране на ебола",заяви президентът на СБ Джим Йонг Ким, цитиран в комюнике.

Банката и МВФ са увеличили в последно време помощта си за засегнатите страни. В дългосрочен план ще са необходими особени усилия за "възстановяване" на доверието, така че местните и международните инвеститори да могат да се върнат в засегнатите от ебола страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com