Еболата вече е взела 5459 жертви

28066
Еболата вече е взела 5459 жертви
Снимка: Gettyimages

Броят на починалите от ебола достигна 5459 от общо 15 351 заразени от смъртоносния вирус, сочат най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани днес, предаде АФП, цитирана от Стандарт нюз.

В сряда СЗО съобщи за 5420 смъртни случая от общо 15 145 заразени. Новите данни се отнасят за периода до 18 ноември. СЗО смята, че числата в действителност са по-големи.

Ебола в България - на гол тумбак, чифте пищови

Открита телефонна линия, на която да се обаждат добросъвестните български и чужди граждани, стъпващи на родната ни земя след посещение ...

Епидемията, най-тежката от откриването на вируса през 1976 г., тръгна от Гвинея в края на декември 2013 г. На 18 ноември в страната бяха регистрирани 1214 жертви на ебола от 2047 заразени. В Либерия има данни за 2963 починали от 7082 заразени.

В Сиера Леоне СЗО е установила 1267 починали от 6190 регистрирани случая.

В Мали, последната страна, засегната от вируса, СЗО разполага с данни за шестима заразени, които са починали. Равносметката в Нигерия и Сенегал е без промяна от 52 дни, с 20 заразени в Нигерия, осем от които са починали и с един заразен в Сенегал - гвинейски студент, който властите обявиха за излекуван на 10 септември.

Броят на жертвите сред здравния персонал също нарасна: 337 починали от 588 заразени. Извън Африка, в САЩ бяха регистрирани четири случая, но само един либерийски пациент, върнал се от родината си, почина от болестта.

Четирима санитари поискали да напуснат ВМА заради мнимата ебола

Пациентът, за когото имаше съмнения, че е заразен с ебола, се оказа болен от малария, но някои хора са се поддали на паниката. Четирима...

В Испания е известен само един случай на заразен с вируса - медицинска сестра, грижила се за двама заразени мисионери, които бяха репатрирани в Мадрид и починаха през август и септември. Медицинската сестра беше обявена за излекувана.

Ръководителят на Мисията на ООН по борба с Ебола Антъни Банбъри предупреди, че светът е още много далеч от победа над смъртоносната болест.

„Предстои ни дълга битка. Борбата срещу епидемията ще се нуждае от значително увеличаване на наличните ресурси в засегнатите географски региони", заяви Банбъри.

Той отбеляза, че е постигнат известен напредък в борбата с епидемията, но подчерта, че международните усилия все още не могат да доведат до установяване на контрол над Ебола, на фона на възникването на ново огнище на епидемията в Мали.

В РЗИ Пазарджик са получени защитни облекла срещу ебола

В Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Пазарджик са получени защитни облекла, предназначени за медицинския персонал при евентуален сл...

„Ние сме още много далеч от края на тази криза", добави ръководителят на Мисията на ООН по борба с Ебола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com