Една година от смъртта на Нелсън Мандела

31406
Една година от смъртта на Нелсън Мандела
Снимка: Getty

Южна Африка започна възпоменанията по повод първата годишнина от смъртта на Нелсън Мандела с религиозни служби, грохот на вувузели и мач по крикет в чест на огромното му наследство като икона в борбата с апартейда.

Религиозна служа постави началото на еднодневните събития в Претория, в сградата в Парка на свободата, посветена на един от героите в освобождаването на страната. "20 години демокрация станаха възможни благодарение на Мандела", каза племенният лидер Рон Мартин при посрещането на зората на хълмовете на Претория, предаде БГНЕС.

Ветерани от борбата срещу апартейда присъстваха на церемония по полагане на венци пред петметровата статуя на усмихнатия Мадиба, клановото име с което южноафриканците нежно наричат любимия си син. "Тялото се предаде, но духът на Мадиба никога, никога не се промени, той беше винаги един и същи до края", каза вдовицата на Мандела Граса Машел преди да положи огромен венец от бели цветя с бледорозови рози в основата на статуята.

"По дух Мадиба е същият дори днес. Зная, че той се усмихва, че е щастлив, защото е сред семейството, което избра да изгради", допълни Машел. По-късно днес в продължение на три минути и седем секунди ще зазвънят камбани, сирени и вувузели, последвани от три минути тишина – шест минути и седем секунди почит към 67-годишната работа на Мандела в служба на обществото.

През уикенда и след това ще бъдат организирани множество събития, посветени на Мандела, включително шествие с мотоциклети и пърформанси. Южноафриканците също намират свои собствени начини да си спомнят за бившия президент, който изведе страната им от мрачните дни на апартейда след 27-годишен престой в затвора. Например, студио за татуировки в страната съобщи за все по-нарастващо търсене на татуировки, вдъхновени от Мандела.

Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст миналата година след дълго заболяване. В 8 ч по Гринуич в страната ще бъде запазено триминутно мълчание, последвано в 13 ч по Гринуич от приятелски мач по крикет, наречен Mandela Legacy Cup, между националните отбори по ръгби и по крикет на Южна Африка.

През уикенда артисти и изпълнители ще играят на сцената на Фондация "Нелсън Мандела", която организира изложба в чест на живота и работата на Мандела. Мотоциклетистите в страната също бяха призовани да посветят традиционната си неделна сутрин на шествия в чест на героя в борбата с апартейда.

Петкилометров Възпоменателен поход за Нелсън Мандела ще бъде организиран в Претория на 13 декември и ще премине през някои от историческите забележителности на града, включително сградата на правителството на Южна Африка. На следващия ден първият маратон в града ще посвети последния си километър на Мадиба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com