Египет – нова стъпка към вездесъщата държава

41066
Египет – нова стъпка към вездесъщата държава
Снимка: Getty Images / Guliver

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама сподели с египетския си колега Абдел Фатах Сиси притесненията си относно „политическата траектория на Египет”. Арести на журналисти, нарушаване на човешките права – в последните месеци египетското правителство бе сочено обвинително с пръст. А сега надзорът, който властите установиха в интернет, няма да подобри нещата.

Според сайта Buzfeed Египет е въвел съвсем нова система за наблюдение на социалните мрежи. През нея минава всичко. Отсега нататък Фейсбук, Туитър, Уотсап, Вайбър, Джимейл ще бъдат зорко следени от властите. Търгът бе обявен в началото на лятото. В крайна сметка египетското правителство избра една американска компания – „Блу коут”, която вече бе критикувана, че работи със сирийския режим.

Принципът е прост – 30 секунди след всяка публикация софтуерът е способен да установи рисковото съдържание. Така властите могат да съставят списък с вероятни терористи, но също така и с атеисти, опоненти на режима или потенциални хомосексуалисти.

Под претекст, че защитава държавната сигурност, Египет отново събужда фантазма на абсолютния контрол. А това притеснява силно защитниците на човешките права в Египет, критикуващи убийствената за свободата система, която е опасна и за това, което е останало от демокрацията в страната.

Buzzfeed разполага с документ на вътрешното министерство, в който се уточнява кои публикации са считани за рисковани. Списъкът е дълъг, като в него фигурират богохулството, разпространяването на слухове, неморалност, екстремизъм или призиви за демонстрации или стачки. Иначе казано – на египтяните не им е позволено да имат мнение, различно от това на властта.

Това не е първият път, в който Египет поражда притеснения заради контрола в интернет. Преди няколко дни националната полиция използва приложението за срещи Grindr, за да арестува хомосексуалисти.

Но това, за което повечето хора си спомнят, е онзи 27 януари през 2011 година. Тогава Египет стана първата страна в света, която спря достъпа до интернет в национален мащаб след масовите протести срещу Хосни Мубарак на 25 януари. Това бе пагубно за властите решение – именно то разпали гнева на протестиращите. Новата програма обаче изглежда много по-дискретна. Както и много по-опасна за опонентите на режима.

RFI

Египетските пощи объркаха Суецкия и Панамския канал на нова марка

Огромен гаф сътвориха египетските пощи. На нова марка, пусната в обращение, трябвало да бъде изобразен Суецкия канал. Вместо това обаче...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com