Египет: Хомосексуализмът = затвор

18699
Египет: Хомосексуализмът = затвор
Снимка: Getty Images/Guliver

В Египет е опасно да си хомосексуален - "непристойното" поведение се наказва с до 3 години затвор. 95% от египетските граждани смятат хомосексуалността за нещо неморално, а "ловът на вещици" става все по-брутален.

Неотдавна зрителите на египетската телевизия "Al Qahira wal nas" станаха свидетели как полицията задържа група полуголи мъже в една баня. В следствения протокол на полицията се твърди, че мъжете били хванати да извършват хомосексуални действия. В днешен Египет в затвора попадат почти всички лесбийки, хомосексуални и транссексуални - ловът на вещици се засили особено откакто Абдел Фатах ас Сиси беше избран за президент на страната.

Русия ще стане сателит на Китай?

От мига на "обръщането към Изтока" измина вече година, но Русия все още не е намерила мястото си в Източна Азия. И ако не развие там с...

"Медиите налагат представата, че хомосексуалните са виновни за появата на болестта СПИН. Много хора си мислят, че всички хомосексуални са педофили", казва Ахмад, който не иска да каже истинското си име. С изключение на брат му, никой друг от семейството не знаел, че води двойствен живот: "На семейни тържества, например когато някой се жени, винаги трябва да се появявам в компанията на жена, за да изглеждам като "нормален" в очите на роднините", казва той. Ако разберат, че съм хомосексуален, това би било истинска катастрофа за мен. Дори ако родителите ми успеят да проявят търпимост, останалата част от обществото ще превърне живота ми в истински ад", допълва той.

Актуално проучване на американския институт Pew Research Center показва, че 95% от египетските граждани отхвърлят хомосексуалността като неморална. От анкети става ясно, че много хора смятат хомосексуалните за перверзни маняци, които заслужават дори смъртно наказание.

Що е то безнравственост?

За разлика от много други ислямски държави, в Египет хомосексуалността не е забранена, нито пък има закон, който да инкриминира еднополовия секс. "Държавата обаче проявява голяма изобретателност", казва Ахмад и допълва: "властите обикновено се позовават на параграфа, забраняващ "обществена безнравственост" - това понятие обаче не е дефинирано конкретно и може да означава какво ли не: ако например си пусна дълга коса, нося силно впити дънки и се гримирам, ще изглеждам като травестит - и тогава като нищо мога да попадна в затвора за 3 години". В крайна сметка полицията е тази, която решава дали някой да бъде обвинен или не.

Крайно неприятен провал за Ердоган

За първи път от 2002 година насам, турската Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ няма да има абсолютно мнозинство. Страната ...

Именно по този параграф бяха обвинени трийсет и тримата мъже, чийто арест беше показан от египетската телевизия. Миналия декември срещу тях започна съдебен процес, а месец по-късно много изненадващо те бяха оправдани. С по-малко късмет се оказаха гостите на едно сватбено тържество: двама мъже сключиха символичен брак на една лодка по реката Нил.

Забранено за хомосексуални чужденци!

За нещастие тържеството било заснето от един либийски студент, а видеото, на което се вижда как двамата мъже се целуват, било пуснато в интернет. Незабавно гостите на тържеството бяха издирени и арестувани, а по-късно и осъдени на година затвор - присъда, която все още излежават. След този случай беше приет закон, който позволява да не се допускат хомосексуални чужденци в Египет.

"Десетки хора продължават да са в затвора", казва Далиа Алфаргал, съоснователка на интернет-страницата за солидарност с хомосексуалните в Египет. "Положението в страната се влошава. Гейовете и лесбийките са част от едно малцинство, което мнозинството в Египет отхвърля по културни или религиозни причини", казва тя. Особено сексът между мъже се смята в ислямския свят за голям грях.

Няма път назад към Г-8

Дори и да промени поведението си спрямо Украйна, Русия няма място в Г-8. Идеята за дискусионен формат, създаден само заради Русия, е ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com