Египетски избор – президент мегаломан или лудостта на "Ислямска държава"

12470
Египетски избор – президент мегаломан или лудостта на "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Кадрите, показващи египетска военна лодка, която експлодира край бреговете на синайския полуостров, миналата седмица бяха предупреждение към нашите западни политици. Да, подкрепяме Египет, обичаме Египет, продължаваме да изпращаме туристи в Египет. Защото подкрепяме президента фелдмаршал Абдел Фатах Сиси въпреки факта, че неговото правителство прибра над 40 хиляди предимно политически затворници. Над 20 хиляди от тях са поддръжници на „Мюсюлмански братя”, а стотици са осъдени на смърт.

Египетският режим продължава да твърди, че враговете му от „Мюсюлмански братя” са същите като „Ислямска държава”. А „Ислямска държава”, в нейната нова страшна роля на ислямистката мощ на Синай, е убила стотици египетски войници, включително 60 души преди две седмици, след което военният говорител в Кайро обяви, че Синайският полуостров е под пълния контрол на армията. И все пак след разрушаването на плавателния съд от „Ислямска държава“ миналата седмица, с основание може да попитаме: кой управлява на полуострова?

Египет: 2 години затвор за местни и чужди журналисти, отразяващи терористични актове

Египетските власти продължават да ограничават свободата на словото и печата в страната. Правителството в Кайро ще гласува законопроект,...

Въпреки че на Синайския полуостров се води най-голяма битка от арабско-израелската война през 1973 година, ние омаловажаваме този конфликт със страховете си за Ирак, Сирия, Либия и Йемен. Да, ние на Запад сме толкова облекчени от това, че светски генерал замести първия демократично избран президент на Египет, че сега подкрепяме Сиси толкова ентусиазирано, колкото някога правехме за Мохамед Мурси от „Мюсюлмански братя”. Американците подновиха и оръжейните доставки, и защо пък не, щом хората на Сиси се бият с апокалиптичните джихадисти?

За египтяните обаче ситуацията може да изглежда малко по-различно. Те оприличават Сиси до голяма степен със Садам Хюсеин и неговия мегаум. Това включва и гротескните амбиции за нова супер столица, която да замени бедния стар Кайро и която да бъде завършена за максимум седем години, недалече от новия двупосочен Суецки канал, който пък трябва да бъде завършен най-много за 12 месеца. „Новият“ Кайро ще бъде разположен на площ 700 квадратни километра и ще струва 30 милиарда долара.

„Разточителната мечта за съвременност“ показва безразличие към истинските интереси на Египет. Над 60% от Кайро – истинският Кайро, който съществува днес – бе изграден в последните няколко десетилетия и се простира по протежението на мили, върху безлесни и порутени бетонни сгради, тънещи в бедност и жега. Хилядите нови вили в предградията над града са безлюдни, тъй като никой не може да си ги позволи. Може ли да съществува по-добра среда от тази за „Ислямска държава“?

Бегъл поглед върху истинския Египет на Сиси показва, че вместо да вдъхне живот на стария запуснат град, в какъвто Кайро се превърна под управлението на Великобритания, а след това на крал Фарук и на Насер, последвани от Садат и Мубарак, Сиси иска да започне отначало. Вече има един Нов Кайро извън стария – той бе построен като разширение на града при Садат и Мубарак, така че мегаполисът на Сиси ще бъде новият Нов Кайро, или вторият опит за заличаване на социалния провал.

Египет: Хомосексуализмът = затвор

В Египет е опасно да си хомосексуален - "непристойното" поведение се наказва с до 3 години затвор. 95% от египетските граждани смятат ...

Президентът няма защо да се безпокои от индустриални спорове в новия си град мечта. В ислямистки стил Висшият административен съд в Египет забрани стачките с основанието, че стачкуването „нарушава ислямския шариат“. Съдът вече отзова трима държавни служители и наказа 14 други за стачкуване в Монуфия с аргумента, че въздържанието от работа „е срещу ислямските възгледи и целите на ислямския шариат“. Пак позовавайки се на ислямския закон и с почти категоричния тон на „Ислямска държава“ съдът обяви за „дълг на египтяните подчиняването на висшестоящите в работата“. Бившият вицепремиер Зиад Бахаа Еддин смята, че решението на съда е абсурдно. „Нали протестирахме срещу конституцията на „Мюсюлмански братя“ именно защото се опитваше да смесва религията с държавността“, казва той.

Това е вярно. И наистина, ние, западняците, поощряваме познатата „нова“ държава Египет – патриархална, диктаторска, обладана от мисълта за „външни“ врагове (въпрос на време е египетското правителство да обяви „Ислямска държава“ за крило на Мосад), в която океанът от бедност е приеман като основната причина за необходимостта от още по-строги закони срещу свободата на словото. Казват ни, че народът иска хляб, не свобода; сигурност, а не „тероризъм“.

Всъщност, Египет върви по пътя на много страни, които бяха разкъсани от „Ислямска държава“. Но ако измъчваш народа си достатъчно, от раните му ще покълне джихадизъм.

Сега Синайският полуостров е толкова под контрола на „Ислямска държава“, колкото и на Египет. Бомбеният атентат в Кайро, при който загина главният прокурор на Сиси, показва, че операциите на джихадистите са прескочили Суецкия канал и могат да ударят дори египетския флот. Едва ли има по-красноречив символ за избора, който стои пред нас – между дявола и дълбокото синьо море.

Засилват охраната на египетските пирамиди

Охраната на пирамидите в Египет и други важни туристически обекти в страната ще бъде засилена, съобщава МЕНА, цитирана от БГНЕС. Разпо...

The Independent

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com