Експерти спорят за координация между атаките на 3 континента, единодушни за нужда от мерки

14848
Експерти спорят за координация между атаките на 3 континента, единодушни за нужда от мерки
Снимка: Gettyimages

Специалните служби на САЩ и Великобритания се опитват да установят дали има връзка между терористичните актове във Франция, Сомалия, Тунис и Кувейт. По официални данни на разузнавателните служби засега няма доказателства за връзка между атаките.

По мнение на анонимен сътрудник на службите „тези атаки свидетелстват, че „Ислямска държава“ успешно използва интернет, за да нанася удари по противниците си извън Сирия и Ирак“. Според него по-рано тази седмица „Ислямска държава“ е призовала към терористични актове в периода на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде "Фокус".

Плевнелиев: Проявите на тероризъм не могат да бъдат оправдани по никакъв начин

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователни телеграми до президента на Франция Франсоа Оланд, президента на Тунис Беджи Каид ...

Има ли координация на действията?

Атентатите във Франция, Кувейт и Тунис са синхронизирани нападения от страна на "Ислямска държава”. Това заяви за bTV арабистът проф. Владимир Чуков

"Считам, че трябва да погледнем много сериозно на това, което става на сирийското бойно поле в Ирак. Буквално преди два-три дни имаше сериозни поражения, сериозни отстъпления на "Ислямска държава” и основната причина е, че кюрдите се намират на 60 км. от град Рак – т.е. това е центърът, това е командният пункт на "Ислямска държава”, тоест – те са пряко заплашени”, обясни професорът.

"Тяхната тактика е веднага да отварят нови фронтове и респективно веднага да показват мощ. Видяхме – те превзеха Кобане, а това, което виждаме сега в цял свят, включително и в Европа, в една Франция, е реално отваряне на нови фронтове, което е част от класическата тактика на "Ислямска държава”, допълни арабистът. Той каза също, че все още се търсят мерки да се противодейства на "Ислямска държава” и допълни, че в момента йорданският крал е във Великобритания, заедно с представител на Сунитска Арабия за нова стратегия в борбата срещу "Ислямска държава”. 

"Те се оказаха изключително гъвкави и изключително оперативни и за съжаление наистина, до този момент това, което се прилага като тактика, очевидно не върви”. "След това, което видяхме като невероятна координация няма точка от европейския континент, която да не е заплашена”, заключи проф. Чуков. 

Броят на жертвите в Тунис нарасна на 37 души, втори задържан

Най-малко 37 души са били убити, а други 36 са ранени, след като въоръжен нападател откри стрелба в хотел в тунизийския град Сус, преда...

По-късно пред БНТ експертът заяви, че е нужна "невероятна координация" на европейско ниво, като се вземат предвид днешните атентати на три континента.

Трите атентата във Франция, Тунис и Кувейт не са координирани. Много трудно би било да се координират подобни терористични акции. Факт е, че радикалният ислям се разраства много бързо и за съжаление Европа вече не е извън диапазона на тези терористи. Това заяви експертът по радикален ислям Алекс Алексиев

"Те правят тези неща, защото смятат, че това, в което вярват, е правилното – а именно – да избиват неверници", допълни експертът. Европа отказва да види същността на този феномен. Той даде за пример Франция, където има 27 "сензитивни градски зони”, което е наименование от политическа коректност на ислямистки гета. 

Според Алекс Алексиев България е в по-добро положение. Той обясни, че нашите мюсюлмани са в болшинството си доста по-умерени от другите, но отбеляза и събитията в Пазарджик. Според Алексиев ние сме в много по-добро положение, отколкото европейците, но държавата трябва да вземе строги мерки.

Трудно би могла да се намери връзка между всички тези събития и да бъдат сведени до резултат от един общ замисъл. Това каза Славчо Велков, експерт по религионо мотивиран тероризъм, в ефира на БНТ.

Най-малко 30 са загинали при самоубийствен атентат в Сомалия

Най-малко 30 души са били убити при нападение срещу военна база на Африканския съюз в Южна Сомалия. При самоубийствения атентат кола-бо...

Според него информацията за атентата във Франция показва, че този случай е по-изолиран и той може да се окаже акт на отмъщение. "Ако това беше организирана терористична група, тя би използвала възможностите на извършителя да пониква безпрепятствено и щесе да вриви завода", каза експертът. Велков обясни, че фабриката произвежда промишлен газ и е от групата на европейска критична инфраструктура. Според него, все пак, е възможно извършителят да е бил повлиян от ислямистки идеи. 

Велков предполага, че атентатът във Франция е изолиран акт. Той обясни, че в Кувейт има поета отговорност, в Тунис не непременно извършител е Ислямска държава, но има достатъчно, по думите му, ислямистки движения. В Сомалия пък "Ал-Шабаб" е близка по идеи на ИД, каза Велков.

Твърде възможно, по думите на експерта, е ескалацията на напрежението да е офанзивата на Ислямска държава срещу два големи града в Сирия. Възможно е да ни чака ни горещо терористично лято, каза Велков. Относно дали има организиран център, Велков заяви, че ИД има сравнително автономна структура и не е задължително да имат единно управляващо звено. 

Експерът заяви, че европейските служби, включително и българските, трябва "тихомълком" да започнат да повдигат готовността си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка