Генерал Сиси се кандидатира за президент на Египет

72052
Генерал Сиси се кандидатира за президент на Египет
Снимка: Getty Images/Guliver

Египетският министър на отбрана и командващ армията Абдел Фатах ал Сиси оповести в телевизионно обръщение в сряда вечерта, че подава оставка от министерския пост, за да се кандидатира за президент на изборите очаквани следващия месец. Изказването му сложи край на месеци спекулации, че планира да се кандидатира.

Изказването си той направи след среща на Върховния съвет на Въоръжените сили с участието на и.д. президент Адли Мансур.

Хамас отваря границата между Газа и Египет за 3 дни

Хамас, която е на власт в Ивицата Газа, обяви, че границата на блокираната територия с Египет ще бъде отворена след 50-дневно затваря...

Сиси каза, че за последен път се появява в униформа, но ще продължи да я защитава в нова роля. Той каза, че никой не може да е президент срещу волята на хората и без тяхната подкрепа, за разлика от старите времена.

Новината дойде малко изненадващо, след седмиците спекулации и слухове, че генерал Сиси ще се включи в надпреварата. В обръщението си той апелира към египетския народ да го подкрепи в усилията му за държавен глава. Сиси каза още, че представя кандидатурата си за президент в пълна смиреност и моли за честа да получи подкрепата на хората. Той обеща да се бъде честен с хората за състоянието на нещата, както винаги е правил.

Генералът каза, че египтяните имат правото да „да живеят достойно и свободни”, но всички трябва да „работят и произвеждат”, за да „дадат на Египет полагащото му се място сред цивилизованите нации”. Той допълни още, че „Египет е на всички свои граждани и не трябва да се изключва никого”.

Оповестяването сатана на фона на спорадични сблъсъци между полиция и студенти, поддръжници на забраненото движение „Мюсюлмански братя”, от Университета на Кайро . Полицията използва сълзотворен газ, съобщено бе и за няколко пострадали.

Поддръжници на генерал Сиси се събраха на митинги на няколко други места в столицата Кайро, докато в очакване на новината бяха изстреляни фойерверки.

ООН: Смъртните присъди за поддръжниците на Морси са нарушение

Издадените 529 смъртни присъди на предполагаеми поддръжници на сваления президент на Египет Мохамед Морси са нарушение на международн...

Очаква се правителството да избере негов приемник за поста министър на отбраната и командващ армията. Арабски медии съобщиха, че ветеранът генерал Собхи Субки е повишен в ранг и ще замени генерал Сиси.

Премиерът на Египет Ибрахим Мехлеб каза, че правителството му ще „остане безпристрастно в изборния процес.

Друг оповестил кандидатурата си е умереният политик Хамдеен Себахи.

От „Мюсюлмански братя” обявиха на своя уебсайт, че кандидатурата на генерал Сиси е „ясно доказателство, че е заговорничил за свалянето на избрания президент Мохамед Мурси”.

Voice of America

Смъртни присъди за 529 поддръжници на "Мюсюлмански братя" в Египет

Съдът в Египет осъди на смърт 529 поддръжници на "Мюсюлмански братя" - движението, което подкрепяше сваления президент на страната Моха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка