Гинекологът, спечелил "Сахаров": Изнасилването е инструмент на войната

14277
Гинекологът, спечелил "Сахаров": Изнасилването е инструмент на войната

"Женските тела са се превърнали в истинско бойно поле, а изнасилването се използва като инструмент на войната", заяви доктор Денис Муквеге от Демократична република Конго при получаването на наградата "Сахаров" на Европейския парламент днес в Страсбург, предаде БГНЕС.

Д-р Муквеге бе избран за лауреат на наградата на ЕП заради това, че е посветил живота си на хилядите жертви на групови изнасилвания и брутално сексуално насилие в конфликта в страната си.

Той изрази благодарност към депутатите, че с наградата те привличат "вниманието на света към нуждата от защита на жените по време на въоръжени конфликти" и отказват да отминат "с безразличие една от най-големите хуманитарни катастрофи на съвремието". В същото време д-р Муквеге подчерта, че "наградата не би имала никаква стойност за жените жертви на сексуално насилие, ако не се присъедините към нас в търсене на мир, справедливост и демокрация". "Всички ние – политици, гражданско общество, граждани, мъже и жени, трябва да очертаем червена линия срещу използването на изнасилването като инструмент на войната", каза още носителят на наградата "Сахаров", съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Денис Муквеге описа ситуацията в своята страна като "нито мир, нито война" и призова ЕС и страните членки да използват всички възможности за намиране на решение на конфликта. "Изгубихме твърде много време и енергия да поправяме последствията от насилието. Време е да се погрижим за причините", каза той. "Справедливостта трябва да бъде в центъра на мирния процес и борбата срещу безнаказаността трябва да бъде засилена", подчерта той. "Всяка изнасилена жена отъждествявам с моята жена, всяка изнасилена майка отъждествявам с моята майка, всяко изнасилено дете отъждествявам с моите деца", заяви д-р Муквеге.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц засвидетелства своето възхищение и дълбоко уважение към дейността на д-р Муквеге като лекар и мъж, борещ се за достойнството на жените, както и за справедливост и мир в страната си. "Безнаказаността на извършваните изнасилвания при въоръжени конфликти е нещо, на което трябва да се сложи край! Необходими са наказания както при всяко друго военно престъпление", каза Шулц.

Той също така приветства представителите на другите финалисти за наградата "Сахаров" тази година: Елисавета Шепетилникова от украинското движение "Евромайдан" и Динара Юнус, дъщеря на задържаната Лейла Юнус, основателка на Института за мир и демокрация в Азербайджан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com