Хиляди протестираха срещу "Боко Харам" в Нигер

30303
Хиляди протестираха срещу "Боко Харам" в Нигер

Многохилядно шествие се проведе в Нигер в знак на протест срещу ислямистката групировка "Боко Харам". Макар да е базирана в съседна Нигерия, организацията е доста активна и в тази африканска страна.

Премиерът на Нигер Бриги Рафини поведе шествието, което премина под засилена полицейска охрана. Снайперисти бяха позиционирани по всички сгради по пътя на шествието, включително и парламента, предаде АФП.

"Самата "Боко харам" е харам (забранена)", гласеше лозунг, намеквайки за името на джихадистката групировка, което приблизително се превежда като "Западното образование е забранено".

"Няма нищо мюсюлманско в бойците от "Боко Харам". Мюсюлманите в Нигер вече са свободни да кажат не на "Боко харам", заяви премиерът Рафини.

"Обединени срещу "Боко харам", гласи транспарант на шествието, създаден от управляващата партия с помощта на синдикати, религиозни органи, студентски асоциации и неправителствени организации.

"Нашата армия нашата гордост", гласи още един от многото лозунги, оцветен в зелено, бяло и оранжево - цветовете на националното знаме, след като армията на Нигер се включи в регионалната битка срещу бруталната секта.

"Ако някой поиска от мен да се бия, готов съм", заяви 18-годишният Джафар Осман, представител на студентски съюз, добавяйки, че тези, които представлява, застават на 100% зад силите за сигурност.

Някои от участниците в шествието в Ниамей и дадоха гласност на страховете от бойци на "Боко харам", които може би са се промъкнали в града.

"Надявам се всичко да мине гладко и тук няма внедрени бойци от "Боко харам", предпазливо заяви местен журналист.

"Страхувам се от "Боко харам. Искаме мир", заяви Сейду Замо, 45-годишен фотограф, който споделя опасенията от присъствието на групировката, известна със самоубийствените си атентати, в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com