Холерата в Южен Судан - още един бич на безкрайната война

12642
Холерата в Южен Судан - още един бич на безкрайната война
Снимка: Getty Images

Южен Судан е заплашен от избухване на епидемия от холера, за което Actualno.com съобщи миналата седмица.

Холерата е една от най-смъртоносните известни болести, като е възможно заразен пациент да почине в рамките на три часа, ако не е подложен на лечение. В повечето случаи смъртта настъпва от 18 часа до няколко дни, като се наблюдава тенденция за епидемично и пандемично разпространение.

Възкресяват смъртоносен щам на холерата

Учените планират да „възкресят” пълната ДНК на щама на холерата, който е предизвикал епидемията през 19 в., съобщи РИА Ново...

„Над 5 000 деца под петгодишна възраст ще бъдат изложени на смъртоносен риск, докато не бъдат взети извънредни мерки, които да се справят със заплахата“, предупреди в прессъобщение в сряда представителят на УНИЦЕФ в Южен Судан, коментирайки опасността от разпространение на холера в младата страна.

По данни на УНИЦЕФ, 18 души, включително две деца под петгодишна възраст, вече са починали от разпространението на болестта, като първият случай е бил регистриран на 27 май в Джуба – столицата на младата държава. Оттогава има поне 170 съмнителни случая за разпространение на болестта в цялата страна.

Започналата през 2013 г. война се развива в брутално насилие срещу цивилни граждани и води до задълбочаващи се последици в цялата екваториална страна. Много хора са принудени да напуснат обитаваните от тях населени места.

Местната бежанска криза, предизвикана от все още нестихващия военен конфликт в Южен Судан, се явява като една от основните причини за опасността от разпространение на болестта.

Конфликтът започва като борба за власт между президента Салва Киир и неговия бивш заместник. Сблъсък между представители на племената „динка“ и „нуер“ в суданското президенство поставя началото на конфликт с етнически измерения.

Холерата се завърна в Куба

За втори път в рамките на четири месеца в Куба има взрив от заболявания от холера – от коварната болест досега са се разболели ...

„Динка“ и „нуер“ са най-големите сред десетките етнически групи в Южен Судан, което ги прави поне една четвърт от шестмилионното население. Тяхната вражда е от векове, но по време на гражданската война с Република Судан напрежението се изостря, тъй като южносуданските политици системно настройват етническите групи една срещу друга.

Около 120 000 души са подслонени в лагери на Организацията на обединените нации. Смата се, че броят на хората, които ще се нуждаят от сигурно убежище до края на 2015 г., ще включва около 2 милиона вътрешно разселени южносуданци.

След като конфликтът се влошава и пропъжда все повече хора от техните домове, принуждавайки ги да търсят подслон в пренаселени лагери и поселения, често без достъп до питейна вода и при изключително бедни хигиенни условия, рискът от зараза от епидемия се покачва застрашително.

Избухване на епидемия от холера имаше и през месец май миналата година, когато болестта отне живота на 167 души, но бързата намеса на правителството и Обединените нации успя да потуши разпространението на заразата.

Понастоящем агенцията УНИЦЕФ към ООН е ангажирана със серия от извънредни интервенции, целящи превенция, в това число и предупреждаване на населението за потенциалната опасност и информиране за начините на предпазване от заразата. Социални служители буквално ходят от врата на врата, за да информират навреме уязвимите групи от населението. Агенцията на ООН е отпуснала 4.6 милиона щатски долара, които ще могат да бъдат използвани за решаване на евентуалните проблеми, в случай че избухне епидемия и това се наложи.

МНС не можа да арестува суданския президент

Провали се опитът за задържането в ЮАР на суданския президент Омар ал-Башир, издирван от Международния наказателен съд (МНС) за военн...

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка