Ислямска държава с първа голяма победа в Либия

23608
Ислямска държава с първа голяма победа в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

Групировката "Ислямска държава" вече контролира летището в либийския град Сирте, след като силите, които се сражаваха с ислямистите, се изтеглиха от обекта, предаде БГНЕС.

Това е първият път, в който бойци на групировката постигат такъв военен успех в Либия, като основните територии, които ислямистите владеят, се намират в Сирия и Ирак.

Съобщението идва от базираното в Триполи правителство на Либия, което обаче все още не е признато от международната общност. Според информацията правителствените сили са се изтеглили късно в четвъртък (28 май) от зоната на летището, което е било използвано и като военна база.

Град Сирте през последните няколко месеца беше сцена на продължаващите сражения между бойците на "Ислямска държава" и бойците от военния алианс "Фаджър Либия".

От свалянето на диктатора Муамар Кадафи насам, Либия е изправена пред безредици и сражения между различните групи в страната. Миналата година "Фаджър Либия" пое контрола над столицата Триполи и организира свое правителство, което се противопоставя на държавната власт, призната от международната общност, чието седалище се намира в източната част на страната, близо до границата с Египет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com