Жестокостта в Либия тласка емигрантите към Европа

11087
Жестокостта в Либия тласка емигрантите към Европа
Снимка: Gettyimages.com

Жестокостта и насилието, на които са подложени имигрантите в Либия или преминаващите през страната, ги принуждават да опитат опасното плаване през Средиземно море с риск за живота си, за да достигнат Европа, твърди "Амнести интернешънъл" (Amnesty International) в доклад, публикуван в понеделник.

По 1770-те км либийско крайбрежие отплаванията на нелегалните емигранти се увеличават откакто страната изпадна в хаос. Либия е подкопана от борбата за власт (две правителства, два парламента) и изранена от сраженията. Това развързва ръцете на контрабандистите.

Бреговете са е на малко повече от 300 км от италианския остров Лампедуза, който стотици имигранти от Африка, Сирия или други конфликтни зони, се опитват да достигнат всяка седмица.

"Ужасяващите условия за емигрантите, добавени към възходящата спирала на беззаконие и въоръжените конфликти, показват до каква степен е опасно да се живее днес в Либия", казва Филип Лутер, директор на програмата на Амнести за Близкия Изток и Северна Африка.

Насилието засяга както бежанци, така и "общности от имигранти", живеещи и работещи от години" в страната, пише "Амнести" в своя доклад, озаглавен "Либия е пълна с жестокост".

Чарлз, християнин от Нигерия, разказва пред неправителствената организация, че е бил отвличан и подлаган на насилие заради религиозната си принадлежност от въоръжена група в Зуара.

"Без легални възможности да избягат и да потърсят сигурност, (имигрантите) са принудени да оставят живота си в ръцете на случайни хора, които ги подлагат цинично на злоупотреби и нападения", оплаква се Лутър.

Жени съобщават за сексуални насилия, една от тях разказва, че е станала жертва в Себха на "групово изнасилване" от 11 мъже пред собствения й съпруг.

Сирийски бежанци разказват, че контрабандистите са ги превозвали в лошо проветрявани хладилни камиони, където "две деца са започнали да се задушават".

Заради тази ситуация "Амнести" призовава Европейския съюз да се бори срещу контрабандистите като разположи допълнителни спасителни кораби в Средиземно море.

Неправителствената организация призова Тунис и Египет да намалят ограниченията на границите си с Либия, за да осигурят подслон на емигрантите.

"Амнести" протестира и срещу задържането на нелегални имигранти в Либия в центрове при ужасни условия.

Жена описва побой с метални тръби. "Те дори удариха бременна жена. През нощта идваха в нашите стаи (...) Някои жени бяха изнасилени (...) Ето защо аз реших да отида в Европа".

Либийските представители, които съобщават за липса на ресурси, за да се справят с притока от емигранти, посочват 16 центрове за задържане със 7 хиляди задържани за незаконно влизане или заради опити да отплават за Европа и в очакване на депортацията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка