Как протича детският живот в развиващите се държави?

11456
Как протича детският живот в развиващите се държави?
Снимка: Gettyimages

Около 60% от всичките деца, принудени да работят в развиващите се страни, го правят в сектора на земеделието. Това прави над 100 милиона деца в глобален мащаб, категорична е Организацията за прехрана и земеделие към ООН.

Тук става въпрос за деца, които полагат неподходящ за тяхната възраст труд, което оказва неблагоприятно влияние върху тяхното здраве, образование, безопасност и морал, сочи компетентната към ООН организация.

Почти 60% от гърците са заплашени от бедност

В тревожен доклад на Парламентарната бюджетна служба на Гърция, който е официално представен през септември 2014-та година, се твърди, ...

Обикновено децата в районите, където незаконният детски труд е практика, или пък живеят в страна, която не е поела ангажимент към конвенциите на ООН за детския труд, започват да бъдат ангажирани с работа най-често в сектора на земеделието. Това се случва още от 5-6-годишна възраст. В повечето случаи те комбинират ходенето на училище с работата, но са прекалено изтощени в клас, което определено им пречи да се справят с училищните задачи.

Повечето деца в тези райони от света обикновено напускат училище към 12-14-годишна възраст, тъй като е непосилно за тях да комбинират образованието си с непосилния за тях труд.

Децата между 15 и 17-годишна възраст вече са достигнали минималната възраст, на която могат да полагат труд, според съответните конвенции на ООН. Но обикновено те, като по-млади и по-издръжливи от родителите им, са заставяни да полагат най-тежките задачи от труда, което далеч не се отнася само за сектора на земеделието.

По този начин, когато вече са млади мъже и жени, обречените да работят от ранна детска възраст хора са принудени да полагат само нискоквалифициран и зле платен труд, а също така са обречени и на слаба социална сигурност до живот.

Половината българи живеят под прага на бедността

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под прага на бедността, сочат данните на Евростат, цитирани от с...

Много често се случва така, че поради полагането на изключително тежък труд от ранна възраст, тези хора имат някакво трайно физическо увреждане.

Обикновено те са способни да работят само в сектора на земеделието. А когато климатичните условия не позволяват достатъчно производство, те нерядко преживяват периоди на глад.

Понеже нямат и минимално образование, за тези хора е много по-трудно да усвоят уменията да работят с новите технологии и често не могат да облекчат тежестта на полагания от тях труд.

Източници: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Деца обясняват смешно 10 думи на "големите"

Очарователен е начинът, по който децата мислят и виждат света около себе си. Попитахме 10 деца на възраст от 3 до 5 годинки какво за тя...

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com