Kакво пречи на земеделието в Западна Африка да се развие?

19201
Kакво пречи на земеделието в Западна Африка да се развие?

Западна Африка има огромен потенциал да развие своето селско стопанство, но е нужна ефективна регионална интеграция и сериозна парична помощ, за да се случи това. Това става ясно от нов съвместен доклад на Африканската банка за развитие, на Организацията за прехрана и земеделие към ООН и на Икономическата общност на страните от Западна Африка.

За да бъде конкурентоспособно спрямо големите глобални играчи, земеделието в Западна Африка се нуждае от технологично развитие, което да му позволи да стъпи на една везна заедно с това в страните, в които селското стопанство е добре развито, се казва в доклада.

Земеделието - над 5% от БВП на България

Въпросът не е от общите средства, с които разполагаме на кой сектор да се даде повече или да се разпредели по равно, въпросът е какво т...

Докладът за селскостопанско развитие в Западна Африка идва във време на голямо раздвижване в модела на снабдяване на целия африкански континент с хранителни продукти. Много страни от региона на Западна Африка неотдавна бяха принудени да увеличат драстично доставките на храни от чужбина, за да задоволят нуждите на градското население.

Населението на Западна Африка, което в момента е около 300 милиона, се очаква да се увеличи до 490 милиона към 2030 г. Южният регион на Западна Африка е най-урбанизираната част от целия континент, намираща се южно от Сахара, като поне половината от населението там живее в градовете. А градското население в Западна Африка се очаква да нараства средно с 4 процента във всяка една следваща година в периода 2015-2030 г.

Все повече се увеличава тази част от западноафриканското население, която харчи най-голяма част от своя семеен бюджет за храна. А храната обикновено е доста скъпа в големите градове в региона.

Единственият начин, за да се осигури достъп на населението в Западна Африка до хранителни продукти с по-ниски цени, които да имат и добро качество, е да се стимулира повишаването на производителността и на ефективността в системата на земеделието, твърди докладът.

Ще молим Брюксел да удължи срока за усвояване на пари по ПРСР

Европейският комисар по земеделието Фил Хоган ще бъде на посещение в София на 10 юли (петък), предаде БГНЕС. В българската столица Хо...

В доклада се посочват още много проблеми, които са извън сферата на земеделието, но пряко съпътстват неговото развитие в региона на Западна Африка и също трябва да бъдат решени. Такъв проблем са високите транспортни разходи на фермерските производители, твърди се в доклада.

Транспортът в тази част на Африка, оказва се, е много по-скъп, отколкото в други развиващи се региони. За да се реши този проблем са нужни сериозни подобрения в транспортната инфраструктура в региона.

Използвани източници: African Development Bank Group; Economic Community of West African States; United Nations Food and Agriculture Organizaton.

Автор: Теодор Спасов

Специални мерки за опазването на селскостопанската продукция във Видинска област

Конкретните дейности на служителите на ОД на МВР-Видин относно опазването на селскостопанската продукция на територията на областта са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com