Канада ще предостави новата си ваксина срещу ебола на СЗО

34263
Канада ще предостави новата си ваксина срещу ебола на СЗО
Снимка: Gettyimages

Министерството на здравеопазването на Канада ще достави утре в офиса на Световната здравна организация /СЗО/ в Женева 800 ампули от новата експериментална ваксина срещу вируса ебола, съобщи агенция ТАСС.

Специалистите от СЗО от своя страна ще трябва да преценят как най-добре да разпространят и използват тези препарати. В САЩ от понеделник започнаха първите тестове върху хора на канадските ваксини. По думите на канадския министър на здравеопазването Рона Амброуз, експерименталният продукт е бил разработен от Канадската национална микробиологична лаборатория в град Уинипег, провинция Манитоба и получи названието VSV-EBOV.

Амброуз изтъкна, че ваксината е показала 100-процентна успеваемост при опити с животни. Ако тя се окаже успешна и при хората, това ще бъде решителна стъпка за потушаване разпространението на смъртоносния вирус.

По думите на водещия специалист от канадското министерство на здравеопазването Грегъри Тейлър принципът на действие на новия експериментален препарат прилича на този на противогрипните ваксини. "По време на клиничните тестове нито един от доброволците няма да бъде изложен на риск, тъй като нашата ваксина не съдържа живия вирус ебола", изтъкна Тейлър.

Въвеждането на VSV-EBOV в организма го "тренира" по такъв начин, че имунната система да започне да атакува ебола, създавайки антитела, които да го убият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com