Кучетата пренасят ебола?

88471
Кучетата пренасят ебола?
Снимка: Gettyimages

Кучето Ескалибур може да стане жертва на смъртоносния вирус ебола, след като здравните власти в Мадрид са получили съдебна заповед да евтаназират домашния любимец на медицинската сестра, болна от ебола, защото той може да разпространи болестта, съобщи Асошиейтед прес. Има най-малко едно голямо изследване, показало, че кучетата могат да се заразят със смъртоносния вирус, без да проявяват симптоми. Дали и колко вероятно е те да го разпространят сред хора, не е толкова ясно. Лабораторни експерименти с други животни показват, че урината им, слюнката и изпражненията могат да съдържат вируса.Това означава, че на теория хората могат да се заразят от заразено куче, ако то ги лиже или ухапе, или ако го погалят.

"Искаме да обхванем всички възможности. Не сме идентифицирали такъв начин на предаване" - каза д-р Томас Фрейдън, директор на американския Федерален център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания.

Ебола - икономически, а не медицински въпрос

Вирусът ебола може да порази Великобритания и Франция, алармира Independent. Според учените, анализирали маршрута на заболяването и да...

Медицинската сестра и съпругът й са оставени под карантина,откакто тя даде положителни резултати за ебола в началото на седмицата. Тя е работила в екипа, който се е грижел за мисионера, починал от ебола в мадридска болница. Местните власти получиха разрешение от съда да евтаназират кучето й с довода,че "наличната научна информация" не изключва, че то би могло да разпространи вируса.

Собствениците му, а и защитници на животните, не са съгласни с това и изтъкват, че животното се жертва, без дори да му е поставена диагноза или да бъде разгледан вариантът да бъде поставено под карантина.Колко ефективна може да е карантината, обаче не е ясно,защото заразените кучета не проявяват симптоми и не е известно колко може да се задържи вирусът в тях и колко изследвания трябва да бъдат направени, за да се провери това. Документиран случай за разпространяване на ебола от куче няма. Възможността това да стане обаче е описана в доклад от 2005 г., за който учени изследват кучета по време на епидемия в Габон, след като ги виждат да ядат заразени мъртви животни. От изследваните 337 кучета в различни градове 9 до 25 процента имат антитела за ебола - признак, че са заразени или са били изложени на вируса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com