Либерия отмени извънредното положение заради ебола

23526
Либерия отмени извънредното положение заради ебола
Снимка: Gettyimages

Станалата известна като огнище на вируса "Ебола" Либерия съобщи, че е отменила извънредното положение, наложено преди три месеца, когато болестта вземаше жертви една след друга в западноафриканската страна, предаде БГНЕС.

Съобщението, което е най-ясният знак до момента за вярата на страната, че ще се справи с епидемията, отнела живота на близо 3000 либерийци, идва след рязък спад на новорегистрираните случаи. "Информирах ръководството на националния парламент, че няма да искам удължаване на извънредното положение", заяви президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф.

Тя обяви извънредното положение на 6 август, говорейки за ясна опасност от ебола, която по онова време беше причинила смъртта на около 1000 души в Западна Африка. Парламентът трябваше да обсъди удължаване на наредбата, която първоначално беше планирана като тримесечна мярка преди намесата на Сърлийф. Тя уточни, че смекчаването не е, защото борбата с ебола е свършила, а защото неотдавнашните успехи в борбата с епидемията бяха комбинирани, "за да препозиционират усилията ни за продължаване на борбата ни срещу вируса".

Президентката на Либерия допълни, че страната й е действала решително, като е наложила строги нови регулации за затваряне на границите, въвела е вечерен час и карантини, затворила е училища и е ограничила обществените събирания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com