Либия – насилие и политическа криза

70802
Либия – насилие и политическа криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Процесът на политически преход в Либия прие лош обрат с откритото оспорване на легитимността на избрания парламент от страна на ислямистите, които обвиняват властта, че има участие във въздушните удари, извършени срещу ислямистки милиции.

Битката за летището в столицата на потъналата в хаос страна показа колко дълбоко е разцеплението между властта, която изтъква избирателната си легитимност, и ислямистите, които твърдят, че защитават „придобивките на революцията”.

След неколкодневни предположения за произхода на самолетите, които бомбардираха ислямистките милиции в района на летището в Триполи, бойците обвиниха ОАЕ и Египет, че оказват помощ на техните противници – националистите, които защитаваха това особено стратегическо съоръжение.

Египет отрече категорично всяко участие в ударите, но неговият съюзник в борбата срещу ислямистите, ОАЕ, все още не е реагирал на обвинението. Без да отговаря директно на твърденията, либийският парламент определи като терористи ислямистите от „Фаджр Либия” и джихадистката група „Ансар Ашария”, която има контрол над 80% от втория по големина град в Либия – Бенгази.

„Фаджр Либия”, която твърди, че контролира летището в Триполи, оттегли доверието си към избрания парламент и към правителството, като ги упрекна в „предателство” за това, че призоваха за чуждестранна намеса в Либия. Освен това ислямистите поискаха от Асамблеята с изтичащ мандат, или още Генерален национален съвет, да продължи дейността си, за да „защити суверенитета” на страната. Асамблеята, която бе доминирана от ислямистите и чийто мандат на теория изтече с избирането на парламент на 25 юни, веднага свика членовете си да се съберат в Триполи.

Ислямистите така и не приеха парламента, в който не разполагат с мнозинство. Неговият скорошен призив за чуждестранна намеса с цел защита на мирните граждани, бе повод за ислямистите да излязат по улиците и да оспорят легитимността му.

От съображения за сигурност парламентът, както и временното правителство избраха да заседават в Тобрук, на 1600 километра източно от Триполи, въпреки че се предполагаше, че ще се събират в Бенгази.

Призивите на парламента за разформироването на въоръжените милиции останаха без отговор в страната, в която властват различни групировки, черпещи оръжия от огромния арсенал, оставен от властта на Муамар Кадафи.

Засега не е определена дата за заседанията на Генералния национален съвет в Триполи. Ако той се реорганизира, това ще направи от Либия страна с два парламента, които ще си оспорват законодателната власт.

Несъмнено ислямистите възнамеряват да се възползват от военните си успехи и да се завърнат на политическата сцена след изборния им неуспех на 25 юни. В неделя те не се поколебаха да атакуват телевизия „Ал Асима”, която подкрепя техните съперници. Срещу тях обаче са изправени парламентът и правителството, които изглеждат повече от всякога решени да ги елиминират, като създадат истинска армия, която все още липсва в Либия след падането на Кадафи.

АФП

Лодка със 170 нелегални имигранти изчезна край Триполи

Лодка със 170 нелегални имигранти от Субсахарска Африка са изчезнали в морето край столицата Триполи. Информацията съобщи представител ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com