Мохамед Морси бе осъден на смърт

12894
Мохамед Морси бе осъден на смърт
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият президент на Египет Мохамед Морси бе осъден на смърт днес, съобщава АФП.

На 21 април Египетски съд осъди Морси на 20 години затвор заради арестите и измъчванията на протестиращи в рамките на протестите в страната, докато той все още беше на власт. Тогава същата присъда получиха и 12 други подсъдими по същите обвинения.

Парламентарните избори в Египет ще се проведат до края на годината

Парламентарните избори в Египет, които бяха планирани за март, ще се проведат до края на годината. Това заяви президентът на Египет Абд...

Мохамед Морси е член на влиятелното "Мюсюлманско братство" - една от най-старите ислямистки организации в арабския свят. Морси дойде на власт след избори, които бяха предшествани от свалянето на Хосни Мубарак, управлявал Египет в продължение на 30 години. Той се задържа на този пост около година и след масови протести на светски настроените египтяни беше свален от армията през 2013 г.

След неговото задържане партията "Мюсюлманско братство" беше забранена, а хиляди нейни членове също отидоха в затвора. След това срещу президента и някои от неговите поддръжници бяха повдигнати обвинения, че са подбуждали свои поддръжници да убият журналист и протестиращи по време на сблъсъците пред президентския дворец в страната през 2012 г. Тогава полицията трябваше да се намеси, за да разпръсне протестиращите. В сблъсъците се включиха и поддръжници на Братството, при които загинаха 11 души, припомня Би Би Си.

Преди издаването на присъдата от партията на Морси обвиниха тогавашния ръководител на армията и настоящ президент ген. Абдел Фатах ас Сиси в това, че използва съдебната система "като оръжие". Самият Морси отхвърля пълномощията на съда, твърдейки, че е жертва на военен преврат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com