"Невинността на мюсюлманите" доведе ислямско насилие

22800
"Невинността на мюсюлманите" доведе ислямско насилие

Филмът в основата на антиамериканските демонстрации, придружени с насилие във вторник в Египет и Либия е направен от американски евреин, който описва исляма като "рак" съобщава Уолстрийт джърнъл /Wall Street Journal/.

Филмът "Невинността на мюсюлманите" е режисиран и продуциран от 54 - годишният жител на Южна Калифорния Сам Басил /Sam Bacile/, строителен предприемач.

"Ислямът е рак", твърди той пред Уолстрийт джърнъл.

Той говори след избухването на демонстрациите срещу филма пред посолството на САЩ в Кайро, където бе разкъсано американското знаме.

По-късно в Бенгази, Либия, бурни демонстрации срещу филма доведоха до въоръжена атака срещу консулството на САЩ. Там бе убит най-малко един служител в мисията.

В неделя главният мюфтия на Египет Али Гомаа нарочи християните като осъди "акциите на египетски копти екстремисти, които са направили филм, атакуващ пророка, заявявайки, че "милиони мюсюлмани от целия свят" изпитват болка и подчерта, че ислямът забранява изобразяването на пророка. "Атаката на светостта на религията не е свобода на изразяване ", добави мюфтията.

Басил обяснява, че филмът е финансиран с пет милиона долара, получени от стотина евреи като дарение.

Той е работил с 60 актьори и екип от 45 души за снимките. Снимано е в Калифирния през миналата година.

"Това е политически филм, не е религиозен", заявява той пред ежедневника.

Пълнометражната лента е получила подкрепата на противоречивия американски пастор Тери Джонс, който предизвика полемика с акциите си за изгаряне на екземпляри от Корана през април.

Пасторът ще покаже откъси от филма в църквата си в Генсвил, щата Флорида.

"Това е американска продукция, която няма за цел да атакува мюсюлманите, а да покаже разрушителната идеология на исляма", заяви той.

Говорителка на пастор Джоунс не можа да потвърди пред АФП кой е продуцент на филма. "Той е за живота на Мохамед. Това е един вид сатира, сатиричен филм," каза тя, отбелязвайки, че филмът е публикуван и на интернет страницата на движението на пастор Джоунс.

Редактор: Бойко Пеев

13 убити от мълния след молитва в джамия

Най-малко 13 души са загинали и десетки са ранени, след като мълния удари група поклонници мюсюлмани в Бангладеш. Това съобщи началникъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com