Нигерия иска 1 млрд. за борба с Боко Харам

21218
Нигерия иска 1 млрд. за борба с Боко Харам

Президентът на Нигерия Гудлък Джонатан смята да се обърне към международната общност с молба за оказване на финансова фомощ за борба с ислямистката групировка Боко Харам, предаде БГНЕС.

Джонатан оценява нуждите на страната за борба с екстремистите на 1 млрд. долара. В свое писмо со двете палати на нигерийския парламент президентът призовава депутате да подкрепят инициативатга му, тъй като Боко Харам представлява опасност за националната сигурност.

"Наясно сме, че акедватното финансиране е основа за успешна борба с екстремизма. За да се преборим с Боко Харам, се нуждаем от модернизиране на въоръжените сили, внедряване на специална техника, реформиране системата на тилово осигуряване и повишаване на качеството на военното обучение", се казва в писмото на Гудлък Джонатан.

Боко Харам е радикална ислямска групировка, тероризираща през последните години северните части на Нигерия. Екстремистите са против западния модел на образование и искат налагане на законите на шериата на територията на цялата страна.

През април т.г. бойци на Боко Харам похитиха над 270 нигерийски ученички. Лидерите на групировката предложиха да заменят пленничките за арестувани бойци на Боко Харам, но правителството на Нигерия отказа. До момента 57 ученички са успели да се върнат при семействата си, като в плен остават още 219.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com