ООН иска помощ от над 16 млрд. долара за хуманитарна помощ

25590
ООН иска помощ от над 16 млрд. долара за хуманитарна помощ
Снимка: Getty Images

ООН поиска 16,4 милиарда долара, за да предостави помощ на почти 60 милиона души по целия свят през следващата година. Почти половината от тези средства ще бъдат отделени за жертвите на сирийския конфликт, предаде БГНЕС.

"Нарастващите нужди надминават нашите възможности за реакция", предупреди заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси Валери Амос. Тя подчерта, че 2014 г. е белязана от рязък скок на броя на хората, засегнати от конфликти. Около 102 милиона души по целия свят се нуждаят от помощ към края на ноември.

Световният призив от агенциите на ООН и други хуманитарни организации има за цел да набере средства в помощ на най-малко 57,5 милиона души в най-уязвимите 22 държави. Тук обаче не е включена помощта за Джибути и региона Сахел в Африка, където попадат Нигерия и Мали.

7,2 милиарда от поисканите средства за 2015 г. ще бъдат насочени в помощ на 18,2 милиона души жертви на конфликта в Сирия. ООН иска още 2,8 милиарда, за да помогне на 12,2 милиона души вътре в границите на Сирия, от които 7,6 милиона са вътрешно разселени. 4,4 милиона долара ще бъдат необходими за повече от 3 милиона сирийски бежанци и 3 милиона уязвими хора в съседните държави, поели бежанците.

Средства ще бъдат необходими и за Ирак. Кризата в Централноафриканската република и Южен Судан също са включени в призива, както и Източна Украйна. Пари ще трябват и за Афганистан, Конго, Мианмар, Сомалия, Судан и Йемен.

"Това не е бизнес, както е прието в хуманитарния свят", каза Антониу Гутериш, върховен комисар на ООН за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com