ООН обяви правителство на националното единство за Либия

6644
ООН обяви правителство на националното единство за Либия
Снимка: Gettyimages

Пратеникът на ООН за Либия предложи правителство на националното единство за Либия, след месеци на трудни преговори между двете съперничещи си правителства в арабската държава, съобщава АП. Сега остава и двете страни и либийците да го одобрят.

Бернандино Леон заяви, че имената на кандидатите за правителството на националното единство, са решени.

Цивилни жертви и ранени при нови руски удари в Сирия

Днес сутринта руските военновъздушни сили са извършили поредни въздушни удари в Сирия. При атаките в провинция Хама и областите, гранич...

Съобщението е крачка към решение за богатата на петрол Либия, потънала в хаос и разпадане след падането на бившия диктатор Муамар Кадафи през 2011. Страната е разделена между ислямистко правителство, базирано в Триполи и международно признатото правителство в източна Либия.

Засега не е ясно дали и двата лагера са напълно наясно със списъка с кандидатите, особено в Триполи, което правителство е съставено от умерени ислямисти и крайно настроени групи.

Леон заяви, че предложението за премиер на новото правителство е Фаяз Сарадж, член на базирания в Триполи парламент.

„Вярваме, че този списък ще проработи“, каза Леон след като изреди имената на заместниците на бъдещия премиер на Либия. Те представляват източната част на Либия, западната и южната.

Муса ал Куни, един от предложените заместници на премиера, заяви: „Най-трудната част тепърва предстои.“

Палестински младеж беше убит, над 400 ранени при сблъсъци в Западния бряг

Палестински младеж беше убит при сблъсъци в окупирания Западен бряг, избухнали през уикенда след смъртта на двама израелци в Стария гра...

Наима Джибрил, съдия и член на либийската Комисия за национален диалог, похвали включването на две жени в списъка с министри. „Либийските жени са способни да играят успешни роли в бъдещото правителство“, каза тя пред АП.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и други официални лица проведоха среща на високо равнище, призовавайки правителствата да действат бързо и да достигнат до сделка, като предупредиха, че нестабилността в страната дава възможност на екстремистки групи като „Ислямска държава“, да получават повече влияние. Хаосът в Либия също така подтикна хиляди бежанци да се спасяват през Средиземно море, рискувайки живота си, за да достигнат Европа.

Мирните преговори са нестабилни. В понеделник, международно признатото правителство гласува да удължи мандата си, което е част от политическата пътна карта след Кадафи, сигнализирайки липса на доверие в усилията на ООН.

Новото правителство на националното единство ще има множество предизвикателства, включително икономика, близо до колапс, редица активни милиции и осигуряване на хуманитарна помощ в големи райони на страната.

Автор: Руслан Трад

Стотици ирански войници се готвят за офанзива в Сирия

Докато Русия започна своите въздушни удари в Сирия, стотици ирански войници се готвят да се присъединят към правителствените сили в Сир...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com