Обама: Американска военна акция сама не може да стабилизира Ирак

47353
Обама: Американска военна акция сама не може да стабилизира Ирак
Снимка: Getty Images

 

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че обмисля различни варианти за спиране на ислямисткия бунт в Ирак. Той обаче предупреди, че американска военна акция сама не може да стабилизира страната, предаде Асошиейтед прес.

Обама уточни, че ще са му нужни няколко дни, за да прегледа опциите как САЩ могат да помогнат на Ирак да се справи с въоръжения бунт, като подчерта, че във всички случаи това ще изисква значително участие на самата страна, отбелязва Ройтерс.

Иракското правителство разработи план за защита на Багдад от джихадистите

Иракското правителство обяви днес, че е разработило план за сигурност за защита на Багдад от джихадистко нападение, предвид бързото нап...

"САЩ няма просто така да се замесят във военни действия в отсъствието на политически план на иракчаните, който да ни даде някакви гаранции, че са готови да работят заедно с нас", каза Обама. По този начин той даде ясно да се разбере, че няма намерение да изпраща американски войници обратно с бойна мисия в Ирак.

"САЩ ще свършат своя дял, но в крайна сметка от иракчаните зависи, като суверенна нация, да решат проблемите си", каза президентът пред репортери на Южната морава на Белия дом, преди да замине с президентския хеликоптер на четиридневна обиколка в Северна Дакота и Калифорния. "Няма да можем да свършим работата вместо тях", добави той, цитиран от БТА.

Бунтът засега не е причинил големи смущения в петролните доставки от Ирак, но ако бунтовниците вземат под контрол рафинерии, други петролопроизводители в Близкия изток ще трябва "да поемат топката". Това ще бъде част от консултациите, които ще продължатпрез следващата седмица, добави Обама

Може да минат няколко дин, преди администарцията да обяви какъв ще бъде нейният отговор на ситуацията на терена, предаде Асошиейтед прес. Обама не уточни какви варианти обмисля, но източници от администрацията заявиха, че става дума за въдушни удари с безпилотни или пилотирани самолети.

Ислямистите в Ирак превзеха още два града

Военизираните ислямисти в Ирак превзеха още два града, с което разшириха контрола си в страната по пътя към столицата Багдад. Сунитскит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка