Образованите жени ще спасят Земята от пренаселеност

47967
Образованите жени ще спасят Земята от пренаселеност
Снимка: Gettyimages

Населението на Земята ще достигне пика си през 2070 година и ще стигне 9,4 млрд. души. Тези данни са представени от 550 експерти от Международния институт за приложен системен анализ, Австрия.

Прогнозата отчита промените в образованието на населението, а също и остаряването.

На Земята вече има повече мобилни устройства, отколкото хора

За първи път броят на активните мобилни устройства, които определяме като “умни”, надхвърля броя на хора, населяващи планет...

Авторите за първи път разчитат бъдещото народонаселение на 195 държави, не само по пол и възраст, но и по нивото на образованието. Според демографите, последният фактор има решаващо значение. При сценарий на бързо повишаване на нивото на образование на световното население, ръстът на жителите на Земята към 2100 година ще стигне 8 млрд. души, след което нарастването ще спре. В обратния случай може се очаква пик от 10 млрд. души.

„Когато жените стават по-образовани, те ще получат повече власт да взима решения, свързани с репродуктивните си способности и да определят броя на децата си – това почти винаги означава по-малко деца”, каза ръководителят на проекта Волханг Луц.

Освен това настоящата тенденция за застаряване на населението, която се наблюдава в Япония и страните от Западна Европа, ще се установи и в други региони на планетата.

Новите проучвания на демографите се различават силно от неотдавнашната прогноза на ООН за 11 млрд. души към 2100 година.

Населението на община Шумен се е стопило с 522 души за година

За една година населението на община Шумен е намаляло с 522 души. Това представлява спад с 0,6%, при средно за страната 0,5%. Към 1 ян...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com