Огън на шахматната дъска

8079
Огън на шахматната дъска

Убийството на американския посланик в Либия, Кристофър Стивънс, по много драматичен начин доказа, че всичко, което се случва в съвременния свят, е свързано и показа, че привидно обикновено събитие, като създаването на циничен филм, може да подпали фитила на сложния ни, неспокоен свят, с всички непредвидими последствия от това.

Смехотворен и обиден филм, осмиващ пророка Мохамед (което е акт на идиоти или провокатори), който бе разпространен в „Ютюб”, подпали бурни протести в мюсюлманския свят и даде повод за убийството на пратеника на най-силната страна в света; на дипломата, изиграл активна помощна роля при свалянето на диктаторския режим на Муамар Кадафи. Убийството, от своя страна, предизвика буря в американския политически живот, само седмици преди президентските избори, а президентът Барак Обама и опонентът му Мит Ромни си размениха остри думи.

От повече от година арабският свят е разтърсван от революции срещу дългото диктаторство и в търсене на влияние в мюсюлманския свят. От едната страна е Иран, а от другата - Саудитска Арабия, докато САЩ и Китай пристъпват деликатно край шахматната дъска, като се опитват да не бъдат въвлечени в играта. Дългогодишното статукво бе взривено, крайни ислямистки групи спечелиха влияние или власт, докато сериозни въпроси застрашават отношенията на новите режими с Израел. Сирия е основното бойно поле за бъдещето на региона, като бунтовниците получават подкрепа от Саудитска Арабия (както и от Турция, Катар и други страни), докато сирийският президент Башар Асад е близък съюзник на Иран. Междувременно, кюрдските сепаратисти увеличиха атаките си в Турция, било то защото сирийското правителство не може да ги контролира, докато са на сирийска територия, или защото ги използва, за да накаже Анкара.

Навсякъде виждаме битки между сунити и шиити, светските групи и християните се изправят пред нови заплахи, както впрочем и Израел. САЩ подкрепиха революциите (някои в по-голяма, други в по-малка степен), но не желаят да се месят повече. Най-големият трън в петата им са предполагаемите ирански опити за производство на ядрени оръжия. Израелското правителство притисна силно Вашингтон да извърши удар срещу Иран и да не се задоволява с налагането на санкции. Хладнокръвният Обама устоява на натиска, тъй като се страхува, че подобно действие може да доведе до избухването на пожар в региона, което ще застраши петролните доставки и ще уязви американската и световната икономика.

Ако протестите срещу САЩ продължат и ако се окаже, че посланик Стивънс е станал жертва на отслабените мерки за сигурност, Обама може да бъде принуден да вземе решенията, които искаше да избегне. Насред жегата на президентската кампания в САЩ на Обама може да му се наложи да покаже сила в Близкия изток, като сипе барут в огъня.

Катимерини

Фед повиши прогнозата за икономическия растеж на САЩ

Американската централна банка (Фед) коригира нагоре предвиждането си за икономическия растеж на САЩ през 2013 г., но продължава да ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com