Освободени пленнички разказват за ужаса на "Боко Харам"

14574
Освободени пленнички разказват за ужаса на "Боко Харам"

Преди да отвлекат жените и децата, от терористичната групировка „Боко Харам“ са убили възрастните мъже и по-големите момчета пред очите на техните семейства. Заловените са били отведени в гората, където много от тях са загинали от глад и болести. Това разказаха освободените от групировката пленници, след като бяха отведени до бежанския лагер, предаде „Ройтерс“.

В края на миналата седмица нигерийското правителство съобщи, че е успяло да спаси около 700 души от горската крепост на ислямската организация "Боко Харам". Мащабната операция привлече международното внимание към тежкото положение на заложниците. След дни, прекарани в пикапи на пътя, в неделя стотици бяха освободени и оставени под грижите на властите в бежанския лагер в град Йола. Двеста седемдесет и пет жени и деца, някои от които ранени, са пристигнали в лагера. На жертвите е оказана медицинска помощ и им предоставена храна и вода. За първи път те разговаряха и с журналисти.

Нигерия е спасила около 700 души от "Боко Харам"

Нигерийските въоръжени сили са освободили от плен общо около седемстотин, похитени от радикалната групировка „Боко Харам“,...

"Не ни позволяха да се отделяме от мястото си. Следваха ни дори когато трябваше да ходим до тоалетната. Бяхме в робство. Благодарим на Бог, че сме живи. Благодарим и на нигерийската армия, че спаси животите ни“, каза една от освободените жени Асабе Умару, цитирана от „Ройтерс“.

"Когато видяхме войниците, вдигнахме ръце и почнахме да викаме за помощ. От „Боко Харам“ започнаха да ни удрят с камъни, за да ги последваме до друго скривалище. Ние отказахме, защото бяхме сигурни, че войниците ще ни спасят“, добави още Умару, която е 24-годишна майка на две деца.

Младата жена разказва, че пленниците страдали от недохранване и всеки ден ставали свидетели на смъртта и чакали своя ред.

Друга жертва, попадна в робство, Сесилиа Абел заяви, че съпругът ѝ и първородният им син са убити пред нея, преди тя и другите деца да бъдат отвлечени. В продължение на две седмици преди военните да дойдат, едва се е докосвала до храна.

Индия - страната-жертва на съвременното робство

В Индия има много повече съвременни роби, отколкото навсякъде другаде на планетата. Това пише в свой аналитичен материал Global Post, в...

"Хранехме се само следобяд с царевица, което не беше достатъчно за един човек. Много от нас, които бяха заловени, загинаха. Дори след спасителната операция, по пътя починаха около 10 души“, сподели Абел.

Веднага след пристигането им в правителствения лагер, освободените затворници са получили хляб и чаша чай. Деветнадесет от тях са настанени в болница за специално внимание, предава още информационната агенция.

Според неправителствената организация „Амнести Интернешанъл“ от началото на 2014 г. досега жените от Западна Африка, които са били отвлечени под ислямско управление, са над 2000. Много от тях са били използвани като готвачки, сексуални робини или човешки щитове.

Преди около година „Боко Харам “ отвлече 200 ученички след нападение в училище в североиточна Нигерия. Нападение, което привлече световното внимание. Умару и нейната група от затворници зави, че не са поддържали контакт с изчезналите момичета.

365 дни по-късно: Нигерийските ученички още са в ръцете на "Боко Харам"

Днес се навършва година, откакто над 200 нигерийски ученички на възраст между 12 и 18 години бяха отвлечени от жестоката ислямистка гру...

Нигерийските войници заедно с армии от съседен Чад, Камерун и Нигер са спечелили обратно свои територии от бойците в последните няколко месеца. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com