Пирати задържаха танкер край Нигерия

34712
Пирати задържаха танкер край Нигерия
Снимка: БГНЕС

Танкер, плаващ под малтийски флаг бе заловен от пирати край бреговете на Нигерия, съобщават медии.

По данни на службата на гръцката брегова охрана, при задържането на танкера е бил убит старши помощник капитана. Още трима членове на екипажа на танкера "Каламос" са взети за заложници. На борда са пътували общо 23 души, включително 10 гръцки граждани.

По данни на бреговата охрана на Гърция, цитирана от ТАСС, нападението е било извършено в акваторията между Нигерия и Камерун, когато съдът, собственост на гръцка компания, стоял на рейд в очакване да бъде натоварен. На борда е имало 23 души екипаж. Пиратите са похитили трима души, от които двама - гърци. При престрелката между пиратите и екипажа, е загинал старши помощник капитанът. "Каламос" идвал от Китай без товар в Нигерия и там трябвало да бъде натоварен.

Самият танкер не е мръднал от мястото, където е бил нападнат. Според наличната информация съдът принадлежи на компанията Aelos Management SA с главен офис в гръцкото пристанище Пирея. Лондонският офис на компанията вече е организирал специална група преговарящи от Нигерия, които да водят преговорите за освобождаването на заложниците. Първият зам. министър по инфраструктурата, транспорта и комуникациите Тодорис Дрицас, който отговаря за морския флот, заяви, че гибелта на капитана на танкера Каламос е тежък удар за семействата на гръцките моряци.

"Външното и транспортното ведомства вземат необходимите мерки за връщането в родината на тленните останки на убития моряк, спасяването на заложниците и разследване на инцидента", каза Дрицас и изрази съболезнования към близките на убития. Той подчерта, че трябва да се действа много внимателно, за да се постигне освобождаване на заложниците.

ООН готова да помогне на организирания корпус срещу "Боко Харам"

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства днес готовността на Африканския съюз (АС) да създаде регионален многонационален въоръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com