Почти две години в Южен Судан продължава да гори отровният пламък на войната

9187
Почти две години в Южен Судан продължава да гори отровният пламък на войната
Снимка: Getty Images / Guliver

На 15 декември 2013 г. започва гражданската война в Южен Судан - най-младата държава в света. Причината за възникването на конфликта е враждата между правителството и опозиционните сили, по-точно между бившия и настоящия президент на страната.

Военните действия, за съжаление, продължават и до днес, повече от 1 година и 7 месеца по-късно. Резултатът е, че десетки хиляди южносуданци са убити в конфликта и близо 2 милиона души са били принудени да напуснат своето родно място.

Новите измерения на ужаса в Южен Судан

Убийства, изнасилвания на жени и невръстни момичета, деца, заставяни да се бият като войници - етническите и политически конфликти пре...

В разгара на конфликта, изключително често се наблюдава сексуално насилие, изпълнявано и от двете страни в конфликта, както и въвличането дори на малки деца в бойните действия.

Кланетата на цивилни граждани са почти ежемесечни. Именно това е причината те да напускат страната си и да търсят убежище в мирни страни. Най-тежкото от тях се състои в джамия през април 2014 г. Тогава 200 души са избити от една от вилнеещите военни групуровки.

Повечето от бежанците намират убежище в някоя от съседните на Судан държави, но немалка част от тях се оправят и към Европа, като трафиканти осигуряват транспорта им до Средиземно море срещу заплащане.

Над 150 000 южносуданци са намерили подслон в бежанските лагери на Организацията на обединените нации (ООН), което е само една малка част от близо двата милиона бежанци.

Нова епидемия - холера в Южен Судан

Най-малко 18 души са починали от холера в Южен Судан, предаде AFP, позовавайки се на министерството на здравеопазването в страната. Из...

Организацията на обединените нации е пратила поне шест миротворчески мисии в Южен Судан през последните две години, като общият брой на изпратените войници възлиза на 11 529 души, а на полицейските служители – 994 души.

Нападенията срещу базите на Обединените нации също не са рядкост. На 17 април 2014 г. 58 души загиват при атака срещу база на ООН.

Използвани източници: United Nations; Wikipedia.

Автор: Теодор Спасов

ООН: 250 хил. деца гладуват в Южен Судан

Четвърт милион деца са заплашени от гладна смърт в опустошения от войната Южен Судан. Това предупреди във вторник представителят на ООН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com