Похитителят от Сидни е застрелян, загинали са още двама*

27652
Похитителят от Сидни е застрелян, загинали са още двама*
Снимка: Gettyimages

Трима души са загинали, а още трима ранени след акцията, която силите за сигурност проведоха в кафето на Lindt в Синди. Там ислямист държеше неизвестен брой заложници (поне 17 души според данните на полицията) в продължение на повече от 16 часа.

Около 20.30 ч. (българско време) полицията потвърди, че трима души са загинали. Единият от тях е похитителят Ман Харун Монис. Той е бил застрелян при влизането на полицията в кафенето. Това стана ясно по време на извънредния брифинг на местните власти и полицията.

15 души са заложниците в Сидни, редуват се да държат знамето на Фронт Ан-Нусра

15 души са заложници в кафенето в центъра на Сидни, твърди журналистът от Channel 7 Крис Ризън. Прозорците на редакцията на ТВ канала, ...

Другите двама загинали са мъже 34 години, както и жена на 38 години. Други четирима са пострадали по време на спасителната акция. По време на нея единият от служителите на специалните части е бил ранен в лицето. В момента той е настанен в болница и е в стабилно състояние.

По-рано тази вечер местна болница потвърди, че е приела жена на около 40-годишна възраст с огнестрелна рана в крака. Състоянието й е сериозно, но стабилно, информира АФП.

Докато медици се грижат за заложниците, робот сапьор бе изпратен в сградата, за да открие и обезвреди евентуално поставени бомби. От полицията обясниха, че взривни устройства не са открити..

Информацията беше потвърдена от източник на CNN, който работи в сферата на отбраната. Той допълва, че специалните части са атакували кафето от две посоки

По време на атаката в заведението, освен Ман Харун Монис, е имало още поне 9 души. Стрелецът е носел дебел елек, за който от полицията са се опасявали, че съдържа експлозиви.

Няма пострадали заложници в Сидни, броят им е между 20 и 40 души

Нито един от взетите за заложници хора в кафене Lindt в центъра на Сидни, не е пострадал, съобщи заместник началникът на полицията на а...

Преди нахлуването на специалните части в кафето, Монис е поискал знаме и телефон, с който да се свърже с премиера на Австралия Тони Абът, информира CNN. Sky News допълчва, че похитителят отправял исканията си чрез заложници, които са се свързали с различни медии.

От полицията и местните власти бяха категорични, че това е изолиран случай. Те призоваха жителите и гостите на Синди да продължат с живота си спокойно. Премиерът на провинцията Нов Южен Уелс Майк Бейърд беше категоричен, че роднините и близките могат да разчитат на подкрепа.

Решението за влизане в кафенето е било взето от експерти на място, обясни началникът на полицията. Той добави, че иначе е имало риск драмата да се проточи с часове. Като причина за твърдите действия на полицията беше посочен фактът, че са чути изстрели.

 

*Информацията е актуализирана към 21.15 ч.

Въоръжен държи над 20 заложници в Сидни

Между 15 и 20 души са взети за заложници в кафене на голяма шоколадова компания в центъра на Сидни. Австралийският премиер Тони Абът н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com