САЩ и Европа видяха шанс за мир в Либия

6138
САЩ и Европа видяха шанс за мир в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

Съединените щати и пет европейски страни призоваха в неделя за незабавно и безусловно прекратяване на огъня в Либия, след като бе съобщено за възобновяване на диалога между различните фракции. Разговорите ще се водят в Алжир от понеделник под егидата на ООН.

"Ние призоваваме всички участници в диалога да преговарят добросъвестно и да се възползват от тази възможност, за да финализират споразуменията за формиране на правителство на националното единство и да предприемат стъпки за безусловно прекратяване на огъня", заявяват шестте страни в съвместно изявление на външните министри на Франция, Германия, Испания, Италия, Великобритания и САЩ.

Либийски анализатор: "Ислямска държава" е опасност за Европа и чрез Либия

Аюб Албаррани е политически съветник на редица държавни институции в Либия. Той е председател на Либийската мрежа на останалите без под...

Те специално подчертават необходимостта да бъдат спрени въздушните удари и земните операции офанзива, защото "такива провокации подкопават преговорите под егидата на ООН и застрашават шансовете за помирение".

Външните министри изразиха "сериозната загриженост" на международната общност за "нарастващата заплаха от тероризъм" в страната.

"Екстремистите използват липсата на ред и причиняват повече страдания и кръвопролития във и извън Либия", отбелязват външните министри.

Първият кръг от диалога бе на 10 и 11 март в столицата на Алжир.

8 загинаха при бомбардировка в Либия

Осем цивилни са били убити при въздушен удар близо до Триполи, съобщава Reuters. Инцидентът се е случил по време на офанзива на либийс...

След свалянето на Муамар Кадафи в края на 2011, Либия се превърна в сцена на борба между различните въоръжени групировки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com