САЩ и Великобритания затвориха посолствата си в Йемен

35501
САЩ и Великобритания затвориха посолствата си в Йемен
Снимка: Getty Images/Guliver

След САЩ и Великобритания затвори посолството си в йеменската столица Сана, съобщи Би Би Си, цитирайки говорителят на външното министерство Тобиас Елууд.

"За съжаление, смятаме, че служителите на посолството и обектите ни са изложени на висок риск. Затова решихме да изеглим целия дипломатически персонал и да преустановим всички дейности на британското посолство в Сана", каза Елууд.

Президентът на Йемен остава на поста си

Президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади е взел решение да оттегли оставката си, предаде "Синхуа". Хади подаде оставка в четвъртък, с...

Преди това посолството на САЩ преустанови работата си и евакуира своите дипломати. Като говорител съобщи говорителят на Държавния департамент Джен Псаки, решението е взето заради "непредвидимостта на ситуацията в сферата на сигурността в столицата Сана". Тя също така отбеляза, че САЩ призоват всички политически сили в Йемен да изгладят различията помежду си чрез диалог и на базата на инициативите на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залива, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност.

Вашингтон също подкрепя незабавното освобождаване на всички бивши йеменски лидери.

Сега властта в Йемен е в ръцете на шиитските бунтовници, привърженици на движението "Ансар Аллах", които принудиха президента и правителството да подадат оставка. През последните седмици различните политически сили в Йемен, с участието на специалния пратеник на ООН Джамал Беномар, водиха разговори за сформирането на ново правителство, но досега не са успели да постигнат споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com