САЩ затвориха посолството си в Либия

31872
САЩ затвориха посолството си в Либия
Снимка: Thinkstock/Guliver

Държавният департамент на САЩ затвори американското посолство в Либия и евакуира целия си персонал оттам поради влошаването на ситуацията със сигурността и разрастващите се сблъсъци между враждуващите въоръжени милиции, предава AP.

В съобщение на Държавния департамент се казва, че персоналът на мисията е напуснал Триполи днес и е преминал през границата в съседен Тунис.

Дейността на посолството в Триполи ще бъде възобновена след подобряване на сигурността там. Сраженията между съперничещите си въоръжени групировки в града продължават от няколко седмици с десетки убити и ранени от двете страни.

AP припомня, че американското посолство в Триполи затваря вече за втори път през последните три години. За първи път това стана през февруари 2011 г. в разгара на въстанието, довело до падането на режима на диктатора Муамар Кадафи.

В петък вечер и турското външно министерство съобщи, че временно е затворило посолството си в либийската столица. Турските власти са осигурили благополучното връщане в родината на около 500 свои съграждани от Либия, които са пристигнали вчера в Тунис с автобуси, наети от турското посолството в Триполи.

Министерството е избрало този маршрут от съображения за сигурност заради сблъсъците в Бенгази, които се разпространиха до Триполи и особено се засилиха в района на летището в либийската столица.

Турското министерство съобщи, че е затворило посолството си след евакуацията на турските граждани. До нормализиране на ситуацията в Либия персоналът на посолството ще се прехвърли в дипломатическото представителство на Турция в Тунис, а консулството в Мисрата ще продължи да работи и ще се занимава с евакуацията на турски граждани от Либия.

Също вчера Международният наказателен съд заплаши, че ще съди отговорниците за нападенията срещу цивилни в Либия. Няма да се поколебаем да разследваме престъпленията, извършени в Либия, в рамките на юрисдикцията на Съда и да съдим извършителите им, независимо от официалния им статут или принадлежност", увери прокурорката на Международния наказателен съд Фату Бенсуда, цитиран от AFP.

Либийската столица от 13 юли е арена на боеве между съперничещи си милиции, при които загинаха най-малко 47 души и бяха ранени 120. Сблъсъци има и в Бенгази между ислямистки групи и армията.

Съгласно резолюция на ООН, приета през февруари 2011 г. Международният наказателен съд може да упражни юрисдикцията си по отношение на всеки акт на геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления, извършени на либийска територия, считано от 15 февруари 2011 г.", обясни Бенсуда.

Нови боеве имаше в петък в района на международното летище в Триполи, което беше бомбардирано за 13-ти пореден ден. Пушек се издигаше от няколко места по пътя към летището, окупирани от бригадите от Зинтан. Мощни експлозии се чуваха от сутринта.


Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/tripoli-posolstvoto-libiya-1422602.html#ixzz38aipnQ15

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com