СЗО одобри първия бърз тест за ебола

23587
СЗО одобри първия бърз тест за ебола
Снимка: Gettyimages

Световната здравна организация (СЗО) одобри първия бърз тест за ебола. Той може да помогне при спирането на епидемията в Западна Африка, която вече уби около 10 000 души.

Тестът, разработен от американската компания Corgenix Medical Corp, не е толкова точен като стандартните тестове, но е много лесно да се направи. Не е необходимо електричество и резултатите излизат за 15 минути, заяви говорителят на СЗО Тарик Яшаревич.

"Става дума за първия бърз тест. Той определено представлява повратна точка", обясни. Организацията "Лекари без граници" вече е проявила интерес.

Стандартните лабораторни тестове отнемат между 12 и 24 часа, докато този на американската компания може бързо да открие пациентите, които трябва да бъдат изолирани. Тестът от капка кръв може точно да идентифицира около 92% от заразените пациенти.

"Не става дума за съвършен тест, но това е бърз и наистина не е лош тест", заяви Робин Муран, представителка на отдела на СЗО за основни лекарства и медицински продукти.

Имайки предвид, че има вероятност за грешка, ако тестът даде позитивен резултат, трябва да се проведат и стандартните лабораторни тестове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com