Саудитска Арабия и съюзниците ѝ вярват, че са ограничили оръжейната мощ на "Хути"

8218
Саудитска Арабия и съюзниците ѝ вярват, че са ограничили оръжейната мощ на "Хути"
Снимка: Getty Images/Guliver

Въздушните удари на саудитската армия унищожиха "по-голямата част" от ракетния капацитет на шиитските бунтовници и техните съюзници.

"Смятаме, че сме унищожили повечето от тези оръжия, но ние ще продължим да унищожаваме тези ракети навсякъде, където те може да са", посочи говорителят на коалицията от сунитски арабски държави ген. Ахмед Асири, предаде БГНЕС.

Преди бунтовниците от шиитското малцинство "Хути" да вземат властта в столицата Сана през септември, йеменската армия е имала балистични ракети с далекобойност от 500 км, стана ясно от думите на генерала.

Дипломат от Персийския залив каза по-рано, че в хода на 3-дневната кампания на коалицията от сунитски държави срещу шиитските бунтовници в Йемен са унищожени 21 ракети "Скъд" наред с други видове ракети. Същият източник добави, че йеменската армия притежава 300 ракети "Скъд"

"От началото на операцията ние целим да унищожим тези ракети. Ние вземаме на прицел техните хранилища", каза още ген. Асири.

Вчера коалицията е обстрелвала въздушна база в западната провинция Ходейда и две бази на бунтовниците в северната провинция Саад, която е тяхната крепост.

Шиитските бунтовници са подкрепяни от Иран, както и от бившия президент Али Салех, комуто останаха верни немалко армейски части, откакто той остави президентския пост след народно въстание, продължило цяла година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com