Стотици имигранти са в неизвестност след корабокрушение

17402
Стотици имигранти са в неизвестност след корабокрушение
Снимка: Getty Images/Guliver

500 имигранти е възможно да са загинали, след като лодката им потънала в Средиземно море миналата седмица, съобщи Международната организация за миграция (МОМ), цитирайки думи на оцелели.

Двама палестинци, извадени от водата от товарен кораб в четвъртък, след като лодката им се преобърнала близо до Малта, заявили, че на плавателния съд е имало около 500 пътници. Тя била разбита нарочно от трафикантите на хора.

"Двама оцелели, доведени в Сицилия, ни казаха, че на борда е имало най-малко 500 души. Деветима други оцелели били спасени от гръцки и малтийски кораби, но всички останали изглежда са загинали", заяви Флавио Ди Джакомо, говорител на МОМ в Италия.

Според оцелелите сирийските, палестинските, египетските и суданските имигранти потеглили от град Дамиета в Египет на 6 септември и били принудени да сменят лодки няколко пъти по време на плаването си до Европа.

Трафикантите, които били в отделна лодка, ги наредили на имигрантите да се качат в по-малък плавателен съд, който според мнозина имигранти бил твърде малък, за да ги издържи. Когато те отказали да се качат в новата лодка, бесните трафиканти блъснали в нея своята лодка и тя се преобърнала, съобщава организацията.

Италианската полиция е започнала разследване на корабокрушението. Според италианския военноморски флот около 2380 имигранти и кандидати за убежище са били спасени през уикенда от италианския ВМФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com