Страните от Западна Африка правят общ фронт срещу "Боко Харам"?

22510
Страните от Западна Африка правят общ фронт срещу "Боко Харам"?

Държавните глави на страните от Западна Африка обмислят създаването на общи военни сили, които да се борят с терористичната джихадистка групировка "Боко Харам", която е базирана основно в Нигерия. Това заяви днес президентът на Гана Джон Махама, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че този въпрос ще бъде обсъждан на предстоящата следващата седмица среща на върха на регионалната организация ЕКОУАС (ECOWAS), чийто ротационен председател е  Гана.

По думите на Махама на форума ще бъде поискано съдействието на Африканския съюз за инициативата. "Нигерия предприема военни действия, а и Камерун се бори с "Боко Харам", но мисля, че вече сме все по-близо до точката, в която трябва да се мисли за регионални или многонационални сили", каза на пресконференция ганайския президент.

Той подчерта, че за целта е необходимо разрешението на Африканския съюз. След взето днес решение на парламента на Чад към Камерун е потеглил транспорт с военно оборудване в подкрепа на борбата с "Боко Харам", съобщи пред ДПА говорител на камерунското военното министерство. Той добави, че утре към Камерун потегля и първият контингент чадски войници. Говорителят не каза какво е военното оборудване и колко войници от Чад идват на помощ.

Последното зверство на "Боко Харам" от преди седмица шокира света. Тогава ислямистите убиха повече от 2000 души северната нигерийска област Борно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com